Άτολμη η Συμφωνία της Γλασκώβης για το κλίμα

Share:

Όπως το είχε γράψει το myota.gr από την πρώτη μέρα μετά από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων το Σύμφωνο της Γλασκώβης για το κλίμα COP-26 φάνηκε πολύ κατώτερο των προσδοκιών. Όπως αναφέρει και το πρακτορείο Reutersσχεδόν 200 έθνη συμφώνησαν να υιοθετήσουν το Σύμφωνο της Γλασκώβης για το κλίμα το Σάββατο μετά από περισσότερες από δύο εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων, με τον βρετανικό οικοδεσπότη των συνομιλιών να λέει ότι η συμφωνία θα διατηρήσει ζωντανές τις διεθνείς ελπίδες για την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων παγκόσμια υπερθέρμανση.

Τα σημαντικότερα σημεία της συμφωνίας είναι:

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΦΙΛΟΔΟΞΙΩΝ

Η συμφωνία αναγνωρίζει ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι χώρες μέχρι στιγμής να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη δεν είναι αρκετά κοντά για να αποτρέψουν την υπερθέρμανση του και την αποτροπή του να ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό πάνω από τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα η Διάσκεψη , ζητά από τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν αυτούς τους στόχους μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και όχι κάθε πέντε χρόνια, όπως απαιτούνταν προηγουμένως.

Η συνδιάσκεψη διαπιστώνει ότι η αποτυχία να τεθούν και να επιτευχθούν αυστηρότεροι στόχοι μείωσης των εκπομπών θα είχε τεράστιες συνέπειες. Οι επιστήμονες λένε ότι η υπέρβαση της άνοδος κατά 1,5 C θα προκαλούσε ακραία άνοδο της στάθμης της θάλασσας και καταστροφές, όπως εξοντωτικές ξηρασίες, τερατώδεις καταιγίδες και δασικές πυρκαγιές πολύ χειρότερες από αυτές που ήδη υφίσταται ο κόσμος.

ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Το σύμφωνο ζητάει για πρώτη φορά ρητώς από τις χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον άνθρακα και να ανακαλέσουν τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων. Αυτό αφορά δράσεις  που θα στοχεύουν τις πηγές ενέργειας που οι επιστήμονες αναφέρουν ως κύριους μοχλούς της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, η διατύπωση ήταν αμφιλεγόμενη.

Λίγο πριν από την έγκριση της συμφωνίας της Γλασκώβης, η Ινδία ζήτησε η συμφωνία να καλεί τις χώρες σε “σταδιακή μείωση”, αντί “σταδιακή κατάργηση” του άνθρακα. Αυτή η μικρή αλλαγή λέξης προκάλεσε πολλή αγωνία στην αίθουσα της ολομέλειας, αλλά οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν με το αίτημα να σωθεί η συμφωνία.

Η διατύπωση της συμφωνίας για «inefficient subsidies

», εν τω μεταξύ, διατήρησε τη φράση «phase out».

Παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τον ορισμό του «unabated

» και του «inefficient

», διότι αυτό σημαίνει η ερμηνεία και η μετάφραση σε κάθε χώρα και γλώσσα. 

ΕΝΙΣΧΎΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΦΤΩΧΕΣ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΧΩΡΕΣ

Η συμφωνία σημείωσε κάποια πρόοδο στις απαιτήσεις των φτωχών και ευάλωτων χωρών να πληρώσουν οι πλούσιες χώρες που είναι υπεύθυνες για τις περισσότερες εκπομπές.

Η συμφωνία, για παράδειγμα, «προτρέπει τα Μέρη των ανεπτυγμένων χωρών να διπλασιάσουν τουλάχιστον τη συλλογική τους χρηματοδότηση για την κλιματική προσαρμογή από τα επίπεδα του 2019 έως το 2025.

Επίσης, για πρώτη φορά, έκανε αναφορά στη λεγόμενη «απώλεια και ζημιά» στο κεντρικο σημείου του κειμένου της συμφωνίας. Η απώλεια και η ζημιά αναφέρεται στο κόστος που αντιμετωπίζουν ήδη ορισμένες χώρες από την κλιματική αλλαγή και αυτές οι χώρες ζητούν εδώ και χρόνια αποζημιώσεις ώστε να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, ωστόσο, οι ανεπτυγμένες χώρες ουσιαστικά, απλά συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για το θέμα. Θα δούμε πού θα οδηγήσει αυτό.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΝΘΡΑΚΑ

Οι διαπραγματεύσεις έκλεισαν επίσης μια συμφωνία που ορίζει κανόνες για τις αγορές άνθρακα, δυνητικά ξεκλειδώνοντας τρισεκατομμύρια δολάρια για την προστασία των δασών, την κατασκευή εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλα έργα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Εταιρείες όπως και χώρες με τεράστια δασική κάλυψη είχαν πιέσει για μια ισχυρή συμφωνία για τις κυβερνητικές αγορές άνθρακα στη Γλασκώβη, με την ελπίδα να νομιμοποιήσουν επίσης τις ταχέως αναπτυσσόμενες παγκόσμιες αγορές εθελοντικής αντιστάθμισης.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, θα εφαρμοστούν ορισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι πιστώσεις δεν θα υπολογίζονται διπλά στους εθνικούς στόχους εκπομπών, αλλά οι διμερείς συναλλαγές μεταξύ χωρών δεν θα φορολογούνται για να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της κλιματικής προσαρμογής. Αυτό ήταν ένα βασικό αίτημα για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν επίσης σε συμβιβασμό που ορίζει μια καταληκτική ημερομηνία, με τις πιστώσεις που εκδόθηκαν πριν από το 2013 να μην μεταφέρονται. Αυτό έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι πάρα πολλές παλιές πιστώσεις δεν θα πλημμυρίσουν την αγορά και δεν θα ενθαρρύνουν τις αγορές αντί για νέες περικοπές εκπομπών.

ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Υπήρξε επίσης μια σειρά από αξιοσημείωτες παράπλευρες συμφωνίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοστάτησαν σε μια παγκόσμια πρωτοβουλία μείωσης του μεθανίου, στην οποία περίπου 100 χώρες έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% από τα επίπεδα του 2020 έως το 2030.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτερες χώρες εκπομπής άνθρακα στον κόσμο, ανακοίνωσαν επίσης κοινή δήλωση συνεργασίας για τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή, μια συμφωνία που καθησύχασε τους παρατηρητές για την πρόθεση του Πεκίνου να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας.

Εταιρείες και επενδυτές ανέλαβαν επίσης μια σειρά από εθελοντικές δεσμεύσεις να καταργήσουν σταδιακά τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, να απαλλάξουν από τις ανθρακούχες εκπομπές τα αεροπορικά ταξίδια, να προστατεύσουν τα δάση και να προωθήσουν πιο βιώσιμες επενδύσεις.

Αναφορά από τον Richard Valdmanis και την Kate Abnett. Επιμέλεια: Daniel Wallis

The post Άτολμη η Συμφωνία της Γλασκώβης για το κλίμα first appeared on My-OTA.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

ΣΕΔΑ: Σε ιδιώτες εργολάβους εκχωρεί τις υπηρεσίες του Δήμου, ο Μπακογιάννης

Next Article

Πράσινοι: Πλήγμα την Αθήνα η Πανεπιστημίου χωρίς ποδηλατόδρομο

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
Επικίνδυνη πολυτέλεια σε βάρος της βιώσιμης κινητικότητας και των προοπτικών…