Έρχεται νέο νομοσχέδιο σκούπα για την Αυτοδιοίκηση

Share:

Και τα ζητήματα που έχουν θέσει οι Γενικοί Γραμματείς των δήμων θα συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο σκούπα που ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών κύριος Βορίδης στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» που διοργανώθηκε στην Κόρινθο.

Αυτή τη στιγμή όπως είπε βρίσκεται σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ για να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο για την καταστατική θέση των αιρετών, αλλά στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται θα συμπεριληφθεί και όποια άλλη βελτίωση χρειάζεται για να μπει συνολικά και ολοκληρωμένα στην Βουλή, συμπεριλαμβανομένων και της συμπλήρωσης περεταίρω μεταβιβάσεων αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή καθώς όπως είπε οι δήμαρχοι πιέζουν συνεχώς.

Ο κύριος Βορίδης στην ομιλία του παρουσίασε την Μεταρρύθμιση που έχει δρομολογηθεί στην Δημόσια Διοίκηση καθώς όπως είπε υπάρχει η συγκυρία της ιδεολογικής ήττας της Αριστεράς και των τεράστιων χρηματοδοτήσεων που έρχονται ως μια μοναδική ευκαιρία για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Χαρακτηριστικά όπως είπε η ανάπτυξη μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η αστυνομία στα Πανεπιστήμια και τα σκληρότερα μέτρα στο μεταναστευτικό επιζητούνται πια από την κοινωνία ενώ πριν από δέκα χρόνια δεν ήταν αποδεκτά.

Σ´αυτήν την συγκυρία ανέφερε ο κ. Βορίδης η δημόσια διοίκηση καλείται να ανταποκριθεί.

Ο κ Βορίδης μίλησε για την αναγκαιότητα πάταξης της διαφθοράς καθώς όπως είπε αυτή αποτελεί ανασταλτικό επενδυτικό παράγονται αφού οι επενδυτές απαιτούν διάφανο και σταθερό πλαίσιο.

Στη συνέχεια μίλησε για την απορροφητικότητα και κάλεσε τους Γενικούς Γραμματείς να συμβάλουν και εκείνοι σ’ αυτήν αφού έρχεται ένα τεράστιο πακέτο με το παλιό και το νέο ΕΣΠΑ, με το Ταμείο Ανάκαμψης, με το «Αντώνης Τρίτσης» και με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Κάλεσε όμως τους δημάρχους να σταματήσουν να ζητούν κι άλλα χρήματα και να απορροφήσουν πρώτα αυτά που έχουν, καθώς όπως είπε φέτος δεν καταφέραμε να απορροφήσουμε ούτε 100 εκατομμύρια και την στιγμή που δεν καταφέρνουμε να απορροφήσουμε ένα ΕΣΠΑ πως θα απορροφήσουμε τα 2,5 που έρχονται. Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι δεν μπορεί να ζητήσει παραπάνω χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αν δεν υπάρξει απορροφητικότητα είπε όμως ότι θα το κάνει αν επιτευχθούν οι στόχοι και εξασφαλιστούν παραπάνω χρήματα.

Υπεραμυνόμενος του νέου εκλογικού συστήματος που όπως είπε ήταν και προεκλογική δέσμευση της νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι αυτό τώρα προσφέρει μία σταθερότητα και την κυβερνησιμότητα έτσι ώστε οι δήμαρχοι να υλοποιήσουν τα προγράμματά τους ενώ χαρακτήρισε εξτρεμιστικές μειοψηφίες που δεν αξίζει να εκπροσωπούνται τις παρατάξεις κάτω του 3%.

Αναφέρθηκε στα εργαλεία που δίνονται τώρα στη δημόσια διοίκηση με το σύστημα εσωτερικού ελέγχου όπου ήδη το ΕΚΔΑΑ είχε εκπονήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών που θα εγκατασταθούν σε λίγο στις Μονάδες Ελέγχου για να μπορούν ακόμα και η μικρή δήμοι να το αξιοποιήσουν.
Παράλληλα ετοιμάζεται το νέο νομοσχέδιο για το λόμπινγκ καθώς δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο τυπικών σχέσεων στην Ελλάδα.
Αναφέρθηκε και στην καθιέρωση του bonus παραγωγικότητας που όπως είπε έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και ξεκινάει μέσα στο 2022, όμως το συνδυάσει και με μια αξιολόγηση που θα καθιερωθεί για τους προϊσταμένους διευθύνσεων και οργανικών μονάδων.
Ο κύριος Βορίδης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι κατά μέσο όρο στο Δημόσιο δουλεύουν πολύ λίγες ώρες και ότι αυτό θα πρέπει να αναστραφεί συνδυάζοντας το με την διαπίστωση ότι δεν χρειάζεται άλλο προσωπικό, απαντώντας και στα αιτήματα των δημάρχων.

Εδώ μπορείτε να δείτε το video της ομιλίας του κ. Βορίδη

The post Έρχεται νέο νομοσχέδιο σκούπα για την Αυτοδιοίκηση first appeared on My-OTA.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

Αμπατζόγλου: «Ο Δήμος Αμαρουσίου με σταθερά βήματα οδεύει στο ψηφιακό μετασχηματισμό του»

Next Article

Στο « δευτερόλεπτο» απομάκρυνε τους Ρομά ο Μπέος από κεντρικό σημείο του Βόλου

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
Πρόχειρο καταυλισμό σε ένα από τα πιο κεντρικά και τουριστικά…