Με στόχο τους περιορισμούς από τον Covid γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα για την δημοκρατία

Share:

Τον περιορισμό των δημοκρατικών αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέλεξε να αναδείξει φέτος ο ΟΗΕ την 15 Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για την Δημοκρατία καθώς οι παθογένειες και οι παρεκκλίσεις συνεχώς πληθαίνουν.

Ο τίτλο του φετινού εορτασμού είναι: «Ενίσχυση της δημοκρατικής ανθεκτικότητας μπροστά στις μελλοντικές κρίσεις»

Στην ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ αναφέρει:

Η πρωτοφανής κρίση COVID-19 έχει οδηγήσει σε μεγάλες κοινωνικές, πολιτικές και νομικές προκλήσεις παγκοσμίως. Καθώς τα κράτη σε όλο τον κόσμο υιοθετούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουν να τηρούν το κράτος δικαίου, να προστατεύουν και να σέβονται τα διεθνή πρότυπα και τις βασικές αρχές της νομιμότητας, καθώς και το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη, τα ένδικα μέσα και τη δέουσα διαδικασία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες κάλεσε τις κυβερνήσεις να είναι διαφανείς, ευαίσθητες και υπόλογες στην απάντησή τους για τον COVID-19 και να διασφαλίζουν ότι τα έκτακτα μέτρα είναι νόμιμα, αναλογικά, απαραίτητα και χωρίς διακρίσεις. «Η καλύτερη απάντηση είναι αυτή που ανταποκρίνεται με μέτρο στις άμεσες απειλές, προστατεύοντας παράλληλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου», αναφέρεο κ. Γκουτιέρες.

Η ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα αναφέρει ότι τα κράτη πρέπει να σέβονται και να προστατεύουν, μεταξύ άλλων, την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, την ελευθερία της πληροφόρησης, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι.

Οι ανησυχίες σε πολλές χώρες στο πλαίσιο του COVID-19 περιλαμβάνουν:
Μέτρα για τον έλεγχο της ροής των πληροφοριών και την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, σε ένα υπάρχον υπόβαθρο συρρίκνωσης του πολιτικού χώρου.
Σύλληψη, κράτηση, δίωξη ή δίωξη πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων, γιατρών και εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ακτιβιστών και άλλων για δήθεν διάδοση «fake news».
Επιθετική κυβερνο-αστυνόμευση και αυξημένη επιτήρηση στο διαδίκτυο.
Αναβολή των εκλογών που πολλές φορές εγείρει σοβαρά συνταγματικά ζητήματα σε ορισμένες περιπτώσεις και μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενες εντάσεις.

Η κρίση του covid-19 ανέδειξε το ερώτημα του πώς να αντιμετωπιστεί καλύτερα η επιζήμια πληροφορία, προστατεύοντας παράλληλα την ελευθερία της έκφρασης. Οι σαρωτικές προσπάθειες για την εξάλειψη της παραπληροφόρησης μπορεί να οδηγήσουν σε σκόπιμη ή ακούσια λογοκρισία, η οποία υπονομεύει και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η πιο αποτελεσματική απάντηση είναι ακριβείς, σαφείς και τεκμηριωμένες πληροφορίες από πηγές που εμπιστεύονται οι πολίτες.

Σε όλο τον κόσμο οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών απάντησαν στην έκκληση του ΟΗΕ για δράση για την αντιμετώπιση του ευρέος φάσματος μεθόδων, με τους οποίους η κρίση Covid-19 μπορεί να βλάψει τη δημοκρατία και να αυξήσει τον αυταρχισμό, με:

ανάπτυξη της τεκμηρίωσης και της ψηφιακής ασφάλειας στα μέσα ενημέρωσης,
κριτικά, καθώς ο ακτιβισμός δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο, ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος καταστολής, παρεμβολών και περιορισμού του πολιτικού χώρου ·
καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, και της ρητορικής του μίσους, που ξεφυτρώνουν μέσα από την κρίση .
Εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση των δημοσιογράφων για να καταγράφουν τον αντίκτυπο της πανδημίας με εμπεριστατωμένη κάλυψη που ελέγχεται από τα γεγονότα, ενώ παραμένουν ασφαλείς στην πρώτη γραμμή.
ενδυνάμωση των γυναικών ενάντια στη βία με βάση το φύλο, η οποία έχει αυξηθεί εν μέσω αποκλεισμών COVID-19, καραντίνων και κοινωνικών και οικονομικών πιέσεων.
Συμβολή όλων στην ανάδειξη των προκλήσεων της ανισότητας και της μειωμένης παροχής υπηρεσιών που επιδεινώθηκαν από την κρίση, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες και τα δικαιώματα των γυναικών, των νέων, των μειονοτήτων και άλλων περιθωριοποιημένων πληθυσμών, ώστε να βοηθηθούν στην λογοδοσία των κυβερνήσεων.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ

The post Με στόχο τους περιορισμούς από τον Covid γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα για την δημοκρατία first appeared on My-OTA.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

Σε ΦΕΚ η υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου στους υπαλλήλους του Δημοσίου

Next Article

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς της Covid -19 που ισχύουν από σήμερα

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
Ξεκινά από σήμερα 13 Σεπτεμβρίου η εφαρμογή νέων έκτακτων μέτρων…