Μνημόνιο Συνεργασίας ΚΕΔΕ με πυρόπληκτους Δήμους

Share:

Η έμπρακτη στήριξη των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές δήμων και η συστηματοποίηση της συνεργασίας της ΚΕΔΕ με τις δημοτικές τους αρχές , για την άμεση και από κοινού αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ήταν το βασικό θέμα που κυριάρχησε στη τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Στη συζήτηση συμμετείχαν και ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Γιώργος Σταμούλος καθώς και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατέληξε επί του θέματος στις εξής τρεις κατευθύνσεις:
Α. Να προχωρήσει η ΚΕΔΕ στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με όλους τους πυρόπληκτους δήμους, ώστε να καταγραφούν τα προς επίλυση θέματα, να κατηγοριοποιηθούν και να υπάρξει συντονισμός των δράσεων, προκειμένου να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις, μέσω αξιοποίησης εθνικών ή/και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πόρων.
Β. Να προμηθευτεί η ΚΕΔΕ τρία οχήματα για την κάλυψη άμεσων και επειγόντων αναγκών πολιτικής προστασίας για τους δήμους που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αρχής γενομένης από τους πυρόπληκτους δήμους της Εύβοιας.
Γ. Να αναλάβουν δήμοι την «υιοθεσία» χωριών, οικισμών ή και πόλεων και με τις τεχνικές τους υπηρεσίες να «τρέξουν» και να ωριμάσουν μελέτες για άμεσα και επείγοντα έργα.

Μιλώντας για το θέμα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου τόνισε μεταξύ των άλλων πως «από την πρώτη ημέρα που είδαμε το μέγεθος των καταστροφών, νοιώσαμε μια αμηχανία γιατί θέλαμε να βοηθήσουμε και δυστυχώς το μέγεθος της καταστροφής ήταν πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες που είχαμε».
«Οι δήμοι αυτοί, συμπλήρωσε, πέρα από τα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους τους , θέλανε και πιο χειροπιαστά πράγματα για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Χρειάζονταν πρόσθετους πόρουςγια να μπορέσουν να κάνουν αναθέσεις και να καθαρίσουν, χρειάζονταν εξοπλισμό, φορτηγά, μηχανήματα, απορριμματοφόρα, τα οποία δεν μπορούσαμε να βρούμε.
Προκύπτει έτσι μία ανάγκη για κάποια οχήματα που θα μπορούσαν να είναι σήμερα στην Εύβοια και την Πελοπόννησο και αύριο κάπου αλλού προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Και η απόκτηση κάποιων οχημάτων από τη μεριά της ΚΕΔΕ θα ήταν πολύ χρήσιμη για κάθε τέτοια περίπτωση και θα έδινε λύσεις στις άμεσες ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι».
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης σημείωσε ότι υπήρξε η διάθεση και ανταπόκριση για βοήθεια και υπάρχουν υλικά αλλά και «μια κυβέρνηση που φαίνεται ότι θέλει να σώσει χρήματα. Για μας το ζήτημα είναι πως αυτό το χρήμα θα γίνει έργο».
Αναφερόμενος στην επείγουσα ανάγκη κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων ο κ. Σουλιώτης τόνισε « για τα ρέματα είναι υπεύθυνη η περιφέρεια και το δασαρχείο. Τα δασαρχεία είναι διαλυμένα, υπάρχει ένα πάγιο αίτημα όλων μας να στελεχωθούν, η περιφέρεια και κεντρική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να δράσουν, εμείς να βοηθήσουμε προφανώς, αλλά δεν έχουμε ούτε καν αρμοδιότητα. Και κακά τα ψέματα τις πλημμύρες δεν τις περιμένουμε σε δέκα χρόνια αλλά σε δέκα μέρες, είκοσι. ́Αρα πρέπει να βρεθούν ευέλικτοι τρόποι να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία».
Επίσης ο κ. Σουλιώτης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της ΠΕΔ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές, ζητώντας να υπάρξει ένα 7ετές πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στις πυρόπληκτες περιοχές.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας ΆνναςΓιώργος Σταμούλος τόνισε ότι είναι επείγουσα η ανάγκη να βρεθούν μικρά οχήματα, για να μαζέψουν τις καμένες οικιακές συσκευές καθώς και για τη διανομή τροφίμων στα χωριά.

Μνημόνιο συνεργασίας ΚΕΔΕ και πυρόπληκτων Δήμων
Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κατάστασης που δημιουργήθηκε, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε Μνημόνιο Συνεργασίας με τους πυρόπληκτους δήμους, για την απόκοινού αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ έκρινε ως απολύτως αναγκαία αυτήν τη συνεργασία, έτσι ώστε να καταγραφούν τα προς επίλυση θέματα, να κατηγοριοποιηθούν αυτά αναλόγως της κρισιμότητάς τους, να υπάρξει συντονισμός των δράσεων και να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις μέσω αξιοποίησης εθνικών ή/και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πόρων.

Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσιάστηκε από τον Γενικό Διευθυντή της ΚΕΔΕ Γ. Καραγιάννη οι συμβαλλόμενοι φορείς αναλαμβάνουν τα εξής:
Η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει:

 • το συντονισμό των δράσεων των συμβαλλόμενων φορέων
 • τη συλλογή και επεξεργασία των αιτημάτων των δήμων και τη σύνταξη ανάλογων προτάσεων για επίλυση των θεμάτων
 • την επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία για την προώθηση των θεμάτων των πυρόπληκτων δήμων και την επίλυση αυτών
 • την εξεύρεση εθνικών ή/και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την χρηματοδότηση των αναγκών των δήμων σε κατασκευές υποδομών και αποκατάσταση φυσικού περιβάλλοντος
 • τη διάθεση οχημάτων στους συμβαλλόμενους δήμους με τα μεγαλύτερα προβλήματα, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα να διατεθούν οχήματα σε όλους από την ΚΕΔΕ, για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών αποτύπωσης των δύσβατων δασικών περιοχών της εδαφικής τους περιφέρειας.
  Οι συμβαλλόμενοι δήμοι αναλαμβάνουν:
 • τη συλλογή και κατηγοριοποίηση, αναλόγως της κρισιμότητας τους, των σχετικών θεμάτων, στα οποία μπορεί να συμβάλλει η ΚΕΔΕ για την επίλυση τους
 • τη σύνταξη προτάσεων προς τα υπουργεία για την αντιμετώπιση των θεμάτων
 • κάθε άλλη δράση που θα συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων της παρούσας.
  Την υλοποίηση και των συντονισμό των παραπάνω αναλαμβάνει να συντονίσει τριμελής Επιτροπή Παρακολούθησης, η οποία αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ και κάθε δήμου, ενώ πρόεδρος ορίζεται ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ.

The post Μνημόνιο Συνεργασίας ΚΕΔΕ με πυρόπληκτους Δήμους first appeared on My-OTA.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης αλληλέγγυος και στους πυρόπληκτους στην Νότια Εύβοια

Next Article

Λείπουν 20 εκατομμύρια για την καθαριότητα στα σχολεία

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
Την τεράστια ανησυχία και την έντονη διαμαρτυρία δεκάδων δήμων μετέφερε…