Νέα ώθηση για τις Ενεργειακές Κοινότητες

Share:

Μία ακόμη ώθηση στην δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων που οφείλουν να οργανώσουν οι δήμοι έγινε με την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να αυξηθεί το όριο της ισχύος για εγκαταστάσεις ΑΠΕ που αναπτύσσονται με σκοπό το net metering (συμψηφισμός παραγόμενης‐καταναλισκόμενης ενέργειας ).
Με την απόφαση του Υπουργού σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη η επιτρεπόμενη ισχύς ανεβαίνει από το 1 στα 3 MW (μεγαβάτ). Με την αύξηση του ορίου ισχύος δίνεται η δυνατότητα στη βιομηχανία και σε άλλες ενεργοβόρες δραστηριότητες να καλύψουν τις ανάγκες τους με πράσινη ενέργεια, περιορίζοντας το κόστος τους και μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Με την ίδια απόφαση, απλοποιείται και η αδειοδοτική διαδικασία για φωτοβολταϊκά στη στέγη καθώς προβλέπεται ότι για σταθμούς ισχύος έως 10,8kW (κιλοβάτ) για τριφασικές παροχές και μέχρι 5kW για μονοφασικές παροχές, προβλέπεται η δυνατότητα σύνδεσης με ενέργειες του ενδιαφερομένου και απλή ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ. Με τη διάταξη αυτή, επιταχύνεται η εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών, όπως εκείνων που τοποθετούνται στις στέγες σπιτιών και επαγγελματικών κτιρίων.
Ενα από τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι καταναλωτές προκειμένου να αποφεύγουν τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι και η εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (net metering). Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν έργα ΑΠΕ και με την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγουν θα μπορούν να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες κατανάλωσης. Με τον τρόπο αυτόν πετυχαίνουν να μειώνουν το ποσό του ηλεκτρικού ρεύματος που αγοράζουν από προγράμματα προμηθευτών ή ακόμη και να μηδενίζουν τους λογαριασμούς τους.

Η υπουργική απόφαση αυξάνει και τα αντίστοιχα όρια στο σύστημα της Ρόδου από τα 500 kW σε 1 ΜW για σταθμούς που εγκαθίστανται από ενεργειακές κοινότητες. Επιπλέον, αυξάνονται τα όρια ισχύος από 300 kW στα 500 kW για σταθμούς που εγκαθίστανται από νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημοσίου ενδιαφέροντος.

H διάρκεια ισχύος της προσφοράς σύνδεσης ορίζεται σε 12 μήνες εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε υποσταθμούς υψηλής και μέσης τάσης και σε 24 μήνες εφόσον απαιτούνται εργασίες κατασκευής νέου ή επέκτασης υποσταθμού υψηλής ή μέσης τάσης. Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης προσφοράς σύνδεσης, υπό τον όρο να μην εγχέεται ενέργεια στο δίκτυο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιπτώσεις όπου τα τοπικά δίκτυα είναι κορεσμένα και καθίσταται ανέφικτη η εγκατάσταση και σύνδεση σταθμών ΑΠΕ. Απλοποιείται η διαδικασία σύνδεσης φωτοβολταϊκών σταθμών ενεργειακού συμψηφισμού ισχύος έως 50 kW, καταργώντας τη χορήγηση προσφοράς σύνδεσης όπως επιτάσσει και σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Για τη σύνδεση των σταθμών αυτών, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνει τον ΔΕΔΔΗΕ υποβάλλοντας όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο διαχειριστής με τη σειρά του οφείλει εντός 15 ημερών να απαντήσει σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη της αιτούμενης σύνδεσης.

Σε περίπτωση αποδοχής, ο ΔΕΔΔΗΕ αποστέλλει υπογεγραμμένη τη σύμβαση σύνδεσης με αναλυτικές λεπτομέρειες για το κόστος σύνδεσης, τα απαιτούμενα έργα και τον χρόνο υλοποίησης αυτών και ο ενδιαφερόμενος έχει περιθώριο 60 ημερών να υπογράψει τη σύμβαση και να καταβάλει την απαιτούμενη δαπάνη. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο για τους λόγους απόρριψης. Για τις περιπτώσεις εφαρμογής εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημοσίου ενδιαφέροντος, ενεργειακές κοινότητες, γενικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων και για τοπικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων, αίρεται ο περιορισμός του ενός σταθμού παραγωγής ανά αυτοτελές ακίνητο.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου το ενεργειακό κόστος που εξαρτάται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ανεβαίνει στα σπίτια και απειλεί με ενεργειακή φτώχια τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

The post Νέα ώθηση για τις Ενεργειακές Κοινότητες first appeared on My-OTA.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

Συνάντηση του Δημάρχου Αμαρουσίου με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Σωρού και Λάκκας Κόττου

Next Article

ΚΕΔΕ: Τι θα συζητήσουν σήμερα οι Αιρετοί στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
Στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί σήμερα Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου, η πρώτη…