Οι πρόσκοποι ξεχασμένοι στην πρώτη γραμμή Πολιτικής Προστασίας

Share:

Την μη ξεχωριστή και ιδιαίτερη ένταξη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στο κεντρικό και τοπικό σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας ήρθαν να μας θυμίσουν για ακόμη μια φορά οι πυρκαγιές της προηγούμενης περιόδου, όπως πρωτύτερα και η περίπτωση της Μήδειας και πρωτύτερα η περίπτωση των πλημμυρών αλλά και όπως κάθε υπόθεση φυσικής ή άλλης κρίσης.

Και αυτό διότι οι πρόσκοποι αποτελούν στην Ελλάδα το πιο οργανωμένο, άρτιο και πλήρως οργανωμένο και εκπαιδευμένο τμήμα εθελοντών που δεν λείπει ποτέ από καμία δράση αντιμετώισης κρίσης.

Στο προσφυγικό, στις πυρκαγιές, στους σεισμούς, στις θεομηνίες, στις κρίσεις φτώχειας, στις αιμοδοσίες, στις αναδασώσεις, στους καθαρισμούς δημόσιων χώρων και παραλιών και στις διοργανώσεις rapid test οι πρόσκοποι είναι εκεί.

Διότι οι πρόσκοποι εκπαιδεύονται κάθε εβδομάδα στο να προσφέρουν οργανωμένα. Εχουν τεράστια καταγραμμένη εμπειρία σε όλο το λογισμικό των κρίσεων. Πως να συγκεντρώνουν, να μεταφέρουν και να διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης και πια χρειάζονται κάθε φορά, πώς να μαγειρεύουν, πως να στήνουν σκηνές, πώς να μεταφέρουν με ασφάλεια και γρήγορα προσωπικό, πως να κινούνται στο δάσος, πως να ανιμετωπίζουν τραυματισμούς, τι εργαλεία χρειάζονται, πως προστατεύονται και πως οργανώνονται για το γρήγορο άμεσο αποτέλεσμα.

Εντούτοις τόσο οι περισσότεροι δήμοι όσο και η Πολιτική Προστασία κάνουν μια απλή αναφορά αορίστως σε μια συνεργασία με εθελοντικές ομάδες.

Οι πρόσκοποι όμως δεν είναι μια συνηθισμένη εθελοντική ομάδα. Είναι ένα σύστημα που μαθαίνει στα παιδιά από το δημοτικό πώς να κατανοούν τους στόχους μιας δράσης, πώς να λειτουργούν ομαδικά και συντονισμένα και τι ακριβώς χρειάζονται για να υλοποιήσουν την κάθε δράση. Είναι ένα σύστημα που διαθέτει χιλιάδες στελέχη με τεράστια εμπειρία στις κρίσεις που γνωρίζουν πολύ καλά πως να καθοδηγούν ομάδες και με εγχειρίδια χρήσης και συμπεριφοράς για κάθε περίπτωση.

Αλλα σώματα όπως η πυροσβεστική και η ΕΜΑΚ που έχουν εμειρία με την συνεργασία τους με τους προσκόπους γνωρίζουν. Πρόσφατα διαβάσαμε και μια σχετική ανάρτηση:
Συγκεκριμένα 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Διονύσου ανέφερε στα social media: «Χθες 06 Αυγούστου 2021 συγκεντρώθηκαν περίπου 70 Πρόσκοποι από όλη την Αττική (Νέα Ερυθραία, Κηφισιά, Πεντέλη, Αθήνα, Λυκαβητο, Μαρούσι, κ.α.) για να συνδράμουν, για 4η συνεχόμενη μέρα, το δύσκολο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και των Εθελοντών Πυροσβεστών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Διονύσου.

Ο Αξιωματικός του ΠΣ που συντόνιζε την επιχείρηση στη περιοχή αναγνώρισε τους Προσκόπους και είπε στα τμήματα που ήτανε κοντά «ήρθαν οι πρόσκοποι κάντε χώρο να περάσουν».

Οι πρόσκοποι έχουν ορκιστεί «Να βοηθούν κάθε άνθρωπο, σε κάθε περίσταση». Στην Αττική, την Αχαΐα, την Ηλεία, τη Καλαμάτα, τη Ρόδο, τη Χαλκίδα, οι πρόσκοποι προσέτρεξαν αρχικά για να προσφέρουν κρύο νερό και φαγητό στις δυνάμεις που επιχειρούσαν και στη συνέχεια για να παρέχουν φαρμακευτικό υλικό που ήταν απαραίτητο στην «πρώτη γραμμή» κάτι που όπως ειπώθηκε δεν σκέφτηκε και δεν οργάνωσε κανένας άλλος τις πρώτες ώρες της κρίσης.

Αλλά και οι δήμοι συνήθως υποτιμούν τις δυνατότητες των προσκόπων. Παρά το γεγονός ότι οι δήμαρχοι έχουν πολύ ψηλά σε προτεραιότητα τους προσκόπους και τους εξυπηρετούν, τους βοηθούν και τους υποστηρίζουν σε κάθε περίσταση, στους σχεδιασμούς τους για την ώρα της κρίσης τους αγνοούν και δεν τους συμπεριλαμβάνουν ως ξεχωριστή μονάδα δράσης που θα έχει μέρος της κατανομής του απαραίτητου έργου.
Ένα τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό που πολλές φορές σε τοπικό επίπεδο την ώρα των κρ΄σεων πάει χαμένο ή αξιοποιείται σε ένα μικρό του μέρος.

The post Οι πρόσκοποι ξεχασμένοι στην πρώτη γραμμή Πολιτικής Προστασίας first appeared on My-OTA.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

Συνάντηση του Δημάρχου Κοζάνης με εκπροσώπους του σωματείου σχολικών καθαριστριών/ων

Next Article

Γκάγκα: Αν υπάρξει μετάδοση θα κλείσει το σχολείο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
Η νέα αναπληρώτρια υφυπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα, μίλησε για τα τελευταία…