Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο για την Αναπτυξιακή Χρηματοδοτική Πολιτική και τον Δημοσιονομικό Έλεγχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Share:

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο για την Αναπτυξιακή Χρηματοδοτική Πολιτική και τον Δημοσιονομικό Έλεγχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που διοργανώθηκε το τριήμερο 2-4 Ιουλίου στην Κόρινθο με πολύ μεγάλη ποιοτική επιτυχία από την Πενελλήνια Ενωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη συμμετοχή 600 συνέδρων που το παρακολούθησαν διαζώσης και 15.000 μέσω διαδικτύου.
Την τελευταία ημέρα παραχωρήθηκε και συνέντευξη τύπου από τον οικοδεσπότη Δήμαρχο κ. Βασίλη Νανόπουλο και τον Πρόεδρο της Ενωσης κ. Μιχάλη Χριστάκη καθώς και μιας ομάδας Γενικών Γραμματέων που συνόψισαν και περιέγραψαν τα συμπεράσματα του Συνεδρίου.

Ο κ. Γιάννης Μπόγδης Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε αρχικά στην επιλογή των ομιλητών στην έναρξη του Συνεδρίου όπου συμμετείχε και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βαρίδης. Εξήγησε ότι σκοπός ήταν η έκφραση των πολιτικών και των πολιτών και των φορέων για την διαμόρφωση από το Συνέδριο συγκεκριμένης πρότασης προς την κοινωνία. Ετσι ο κ. Βορίδης ανέλαβε να μιλήσει για την κυβερνησιμότητα που όπως είπε είναι και η λέξη κλειδί, την ανάδειξη αιρετών οργάνων και την εύρυθμη λειτουργία των συλλογικών οργάνων στη Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η Μαρία Συρεγγέλα ανέπτυξε την Στρατηγική ανάπτυξης των ΟΤΑ με φροντίδα στηνν δημογραφική πολιτική και την οικογένεια.
Ο κ. Χριστόπουλος μίλησε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την απλούστευση των διαδικασιών.

Η Αναστασία Σισμανίδου Γενική Γραμματέας Ωρακάστρου αναφέρθηκε στην παρουσίαση του δικτύου τεχνογνωσία των προισταμένων οικονομικών υπηρεσιών ΟΤΑ με 40 δήμους.
Αναφέρθηκε επίσης στο εργαστήριο που ανέπτυξε τις χρηματοδοτήσεις από πιστωτικά ιδρύματα με αναπτυξιακή προοπτική για τους ΟΤΑ όπου αναδείχθηκαν χρηματοδοτικά εργαλεία δανεισμού και σύστημα αναχρηματοδότησης των παλαιών.
Για την επόμενη συνεδρία αναφέρθηκε στον νέο δημοσιονομικό έλεγχο και τους δείκτες αποτελεσματικότητας. Έγινε λόγος και για τον πολυαναμενόμενο κώδικα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μίλησε επίσης και για ένα άλλο θεματολογικό εργαστήριο για τους οικονομικούς υπεύθυνους των ΟΤΑ και το Ελεγκτικό Συνέδριο όπου αναφέρθηκε και η κανονιστική πράξη ευαγγέλιο όπως την χαρακτήρισε των 248 σελίδων και τον τρόπο τυποποίησης των διαδικασιών.
Αναφέρθηκε και στο 7ο εργαστήριο για την νομοθεσία και για τις δόκιμες εφαρμογές στην δομή εσωτερικού ελέγχου, όπως και σε πρότυπες εφαρμογές διαχείρισης όπως η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας κλπ

Στο θέμα της Εφαρμογή χρηστής διακυβέρνησης αναφέρθηκε στην εισήγηση που έγινε και για τον εσωτερικό έλεγχο και τον ρόλο του Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών με την ακολουθία παράγω – νομοθετώ – εφαρμόζω όπου οι δήμοι είναι πεδία εφαρμογής.

Τέλος αναφέρθηκε στο εργαστήριο που ανέπτυξε το θέμα των Ευρωπαικών ομίλων εδαφικής συνεργασίας και συνδέσμων που είναι 77 στην ΕΕ, έκανε αναφορά για την αποτύπωση σε νόμο του ευρωπαϊκού κανονισμού σύμφωνα με τον οποίο αναλαμβάνουν οι ΕΟΕΣ καθήκοντα διαχειριστικών αρχών για μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα από το 2022 και στο εξής και αναφέρθηκε τέλος και στους Αναπτυξιακούς Συνδέσμους που δημιουργούν άλλους 55 Γενικούς Γραμματείς

Ο κ. Καρακατσάνης Γενικός Γραμματέας δήμου Χερσονήσου αναφέρθηκε στην 4 και 5η συνεδρίες που ασχολήθηκαν με την διασταύρωση στοιχείων στις δημοτικές υπηρεσίες με ψηφιακές εφαρμογές τυποποίησης και την ασφάλεια δεδομένων και την εναρμόνιση των προσωπικών δεδομένων.
Επίσης αναφέρθηκε στην Στρατηγική Έξυπνης πόλης με έξυπνη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και πόρων και την ψηφιακή παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο.

Ο κ. Γαλανόπουλος Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αβδήρων, συνόψισε τα συμπεράσματα του θεματικού εργαστηρίου που ασχολήθηκε με για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με στόχο οι ΟΤΑ να αναδειχθούν σε βασικούς συντελεστές στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την υλοποίηση δημόσιας πολιτικής με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Όπως είπε δόθηκαν και στοιχεία για τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους του μέλλοντος όπως πχ ότι στο Αντώνης Τρίτσης κατατέθηκαν 2.779 προτάσεις
Τέλος αναφέρθηκε στην συζήτηση για την Διαφάνεια την διαβούλευση, την λογοδοσία και την συμμετοχή και των πολιτών.

Η Μαίρη Γαλαζούλα διευθύντρια του γραφείου του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στο θεματικό εργαστήριο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εξυπηρέτηση του πολίτη μέσα από τους τρεις πυλώνες της απευθείας ψηφιακής εξυπηρέτησης του πολίτη, τα ΚΕΠ και την απλούστευση διαδικασιών.

Ο Μιχαλής Χριστάκης αναφέρθηκε στο τρίτο θεματικό εργαστήριο όπου αναπτύχθηκε η συνεργασία με τους επιστήμονες του Υπ. Εσωτερικών και την σύμβαση με το περιοδικό ΠρΟΤΑση με προσδοκία την διεύρυνση της συνεργασίας.

Ο κ. Βαρελάς Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πύργου αναφέρθηκε στο εργαστήριο όπου αναπτύχθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές οικονομικής διοίκησης ΟΤΑ με τις καινοτομικές εφαρμογές στην διοίκηση πόρων και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, τον ψηφιακό προγραμματισμό στη διαχείριση των ανταποδοτικών πόρων και την σημασία της έξυπνης πόλης στην εξυπηρέτηση και την αποτελεσματικότητα.

Ο κ. Στελλάτος Γενικός Γραμματέας του Δήμου Σάμης ανέπτυξε την συζήτηση που έγινε στο θεματολογικό εργαστήριο που ασχολήθηκε με τις προοπτικές ανάπτυξης με τους ομίλους εδαφικής συνεργασία και την αποτύπωση φορέων για τη σωστή επιλογή από κάθε δήμο.
Επίσης αναφέρθηκε στην ανάλυση και αποτύπωση των αναπτυξιακών οργανισμών και στις επενδυτικές δράσεις που προσφέρει το Πράσινο Ταμείο όπως και στις απαραίτητες συμπράξεις με φορείς που πρέπει να ξάνουν οι δήμοι για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τέλος ο κ. Σπηλιόπουλος Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κορινθίων μαζί με την κα Γαλαζοπούλου έκαναν την περιγραφή της συζήτησης που έγινε για την δημογραφική πολιτική και την πολιτική ισότητας των φύλλων.

Την συνέντευξη τύπου έκλεισε ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Β. Νανόπουλος ενώ την συνέντευξη συντόνισε ο διευθυντής του myota.gr Χάρης Κουγιουμτζόπουλος.

Σε επόμενα άρθρα μας θα παρουσιάσουμε τα θεματικά εργαστήρια και τις συνεδρίες του Συνεδρίου.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη τύπου

The post Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο για την Αναπτυξιακή Χρηματοδοτική Πολιτική και τον Δημοσιονομικό Έλεγχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση first appeared on My-OTA.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

Aegean: Καταβλήθηκε η οικονομική ενίσχυση των 120 εκατ. από το Δημόσιο

Next Article

Χαμός στον Σκλαβενίτη με τις καλοκαιρινές εκπτώσεις: Αυτά έβαλε 50% (λίστα)

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
Χαμός στο Σκλαβενίτη με τις καλοκαιρινές εκπτώσεις: Αυτά έβαλε 50%…