Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: «Νέα εποχή» ξεκινά πλέον για τον Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου  –  Εγκρίθηκαν οι ενέργειες αποκατάστασης με τα χύδην και τα δεματοποιημένα απορρίμματα  –  Ξεκινά και το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Περιβαλλοντικής Αποτύπωσης Δεδομένων από τον «Δημόκριτο»

Share:

  

Έτοιμος να μπει στη «νέα εποχή» του είναι πλέον ο Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου, μετά τις στοχευμένες πρωτοβουλίες και μεθοδικές ενέργειες από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιονίων Νήσων (ΦοΔΣΑ), Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Μετά την επιτυχή έκβαση στο θέμα της μεταφοράς των δεματοποιημένων απορριμμάτων από τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής στη Λευκίμμη, με σχετική απόφαση της κυβέρνησης, οι επιστολές της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και Προέδρου του ΦοΔΣΑ, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, βρήκαν ευήκοα ώτα στο Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος και σε ότι αφορά την απαραίτητη αποκατάσταση του Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου, με τον Υπουργό, Κωνσταντίνο Σκρέκα, ν’ ανταποκρίνεται άμεσα στην τελευταία (12 Αυγούστου), την οποία απέστειλε η Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων ζητώντας άμεση κυβερνητική παρέμβαση λόγω εκτάκτων αναγκών και σοβαρών μολύνσεων.

Σύμφωνα με την εν λόγω υπουργική απόφαση, αλλά και σε εφαρμογή όλων όσα προβλέπονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.), αποφασίζεται […] η κατά προτεραιότητα διάθεση 80.000m3 χύδην αποτεθειμένων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) κατάντι της εγκατάστασης ενδιάμεσης διαχείρισης και 10.000 δεμάτων Α.Σ.Α. στους προκύψαντες διαθέσιμους κενούς χώρους και εφόσον υπάρχει υπολειπόμενη χωρητικότητα του υπό κατασκευή ενοποιημένου Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου μέχρι την επίτευξη του προβλεπόμενου τελικού απορριμματικού αναγλύφου, βάσει της εγκεκριμένης μελέτης αποκατάστασης και των σχεδίων αυτής […].

Τονίζεται επίσης ότι ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, θα προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης αυτής ακολουθώντας όλες τις -από την κείμενη νομοθεσία- προβλεπόμενες διαδικασίες και με τρόπο που να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Καθίσταται πλέον εμπράκτως σαφές προς ο ρόλος του διαβαθμιδικού περιφερειακού Φορέα στην οριστική επίλυση του διαχρονικού προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Ιόνια Νησιά και βέβαια στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους, είναι κομβικός και ζωτικής σημασίας.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και Πρόεδρος του περιφερειακού ΦοΔΣΑ, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, επισημαίνει ότι τα προβλήματα του Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου και την ανάγκη οριστικών λύσεων έχει παρουσιάσει από τον περασμένο Μάρτιο στο Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος και η Πρόεδρος του πρώην ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Νομού Κέρκυρας και Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, κα Μερόπη Υδραίου.

Η «αλλαγή σελίδας» για τον Χ.Υ.Τ.Α. και την ευρύτερη περιοχή του Τεμπλονίου περιλαμβάνει, εξάλλου, και την υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Περιβαλλοντικής Αποτύπωσης Δεδομένων, το οποίο θα γίνει από το Ε.ΚΕ.Φ.Ε. «Δημόκριτος», εντός του μηνός Σεπτεμβρίου.

Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Χωροταξίας, Σπύρου Ιωάννου, να ζητήσει από το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Ερευνών (Ε.ΚΕ.Φ.Ε.) «Δημόκριτος», για πρώτη φορά στα χρονικά, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες μετρήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση που έχει υποστεί τα προηγούμενα χρόνια η ευρύτερη περιοχή του Τεμπλονίου, είναι δεδομένο ότι θα αφήσει σημαντική παρακαταθήκη και σαφές αποτύπωμα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Τεμπλονίου.

Μετά την εκπόνηση του σχετικού Σχεδίου Δράσης, ο «Δημόκριτος» αναμένεται να ξεκινήσει τις μετρήσεις -σε μια περιοχή ακτίνας διαμέτρου 10χλμ- εντός του μηνός Σεπτεμβρίου δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, να αποτυπωθεί επακριβώς η περιβαλλοντική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται, τόσο ο Χ.Υ.Τ.Α., όσο και η ευρύτερη περιοχή του Τεμπλονίου.


Πηγή

The post Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: «Νέα εποχή» ξεκινά πλέον για τον Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου  –  Εγκρίθηκαν οι ενέργειες αποκατάστασης με τα χύδην και τα δεματοποιημένα απορρίμματα  –  Ξεκινά και το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Περιβαλλοντικής Αποτύπωσης Δεδομένων από τον «Δημόκριτο» appeared first on Aftodioikisi Online.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

Σεισμός τώρα με επίκεντρο τη Ρόδο μεγέθους 4,4 Ρίχτερ

Next Article

Δήμος Αθηναίων: Προτομή και οδός με τον όνομα του Μίκη Θεοδωράκη στην Αθήνα

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση…