Σήμερα η ομιλία του αρχαιολόγου Αντώνη Βασιλάκη στην Δημοτική Πινακοθήκη Τυλίσου

Share:

Σήμερα Τετάρτη στις 20.00 είναι προγραμματισμένη η ομιλία του αρχαιολόγου Δρ. Αντώνη Βασιλάκη στην αυλή της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου στην Τύλισο.

Θέμα της ομιλίας είναι: «Κατάρρευση του πολιτισμού και κλιματική κρίση: μια προβολή στο σήμερα των σύγχρονων κοινωνιών»

Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος Νέλλη Κατσαμά

Η κλιματική κρίση είναι η μέγιστη απειλή για την επιβίωση του πλανήτη, των ανθρώπων και των όντων που τον κατοικούν, αυτού δηλαδή που λέμε ανθρώπινος πολιτισμός.

Η ανθρωπότητα (πρέπει να) ανησυχεί σοβαρά, γιατί αντιμετωπίζει τις τελευταίες δεκαετίες μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν στην εκατονταετία 1250-1150 π. Χ., όταν κατέρρευσε ο πολιτισμός στην περιοχή μας. Για την κατάρρευση αυτή υπεύθυνος ήταν ένας μοναδικός συνδυασμός της κλιματικής κρίσης – που προκάλεσε ξηρασία και τους λιμούς, με τους σεισμούς, τους πολέμους, τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και τις εξεγέρσεις στο εσωτερικό των κρατικών μορφωμάτων της εποχής.

Τότε, μέσα σε ένα αιώνα, μαζί με τους πολιτισμούς της Εγγύς Ανατολής κατέρρευσε και ο δικός μας μινωικός-μυκηναϊκός πολιτισμός, όπως θα δούμε και θα ακούσομε στην ομιλία. Γιατί όποιοι δεν θυμούνται το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν και μάλιστα με χειρότερες συνθήκες.

Ευχαριστούμε την Τοπική Κοινότητα Τυλίσου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυλίσου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φόδελε για τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Τελευταία τροποποίηση: Τετάρτη, 07/07/2021


Πηγή
Author:

The post Σήμερα η ομιλία του αρχαιολόγου Αντώνη Βασιλάκη στην Δημοτική Πινακοθήκη Τυλίσου appeared first on Aftodioikisi Online.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

Τα δυο τρόφιμα που δυναμώνουν την όραση

Next Article

«Αύγουστος» του Tracy Letts από την Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου την Πέμπτη 8 Ιουλίου στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» | Δελτία Τύπου | Ο Δήμος |

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ               ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ          Ηράκλειο 07-07-2021          …