Στο Ελ. Βενιζέλος στήθηκε μια διαδραστική φουστανέλα

Share:

Μία φουστανέλα στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος μάς καλεί να τη δοκιμάσουμε.

Δεν φυλάσσεται σε κάποια προθήκη για να περάσει φευγαλέα από τα μάτια μας. Η φουστανέλα είναι τοποθετημένη σε έναν ολόσωμο καθρέφτη, στο ύψος του κορμού και υπάρχει μία συγκεκριμένη θέση που μπορούμε να σταθούμε και κοιτώντας το είδωλό μας να αισθανθούμε ότι την φοράμε. Παράλληλα ακούμε το μήνυμα της εικαστικού Μαρίας Φραγκουδάκη, που δεν είναι άλλο από την ελευθερία.

Είναι η εγκατάσταση STAND FREE (ή μία Φουστανέλα), το διαδραστικό installation της εικαστικού Μαρίας Φραγκουδάκη, που φιλοξενείται στον χώρο του αεροδρομίου της Αθήνας μέχρι τον Οκτώβριο.To STAND FREE ως καλλιτεχνική δημιουργία οφείλει την ύπαρξή του στη φετινή επετειακή συγκυρία της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του Έθνους. Στόχος της εικαστικού είναι η σύνδεση του επισκέπτη με την ελληνική Ιστορία και ουσιαστικά με το κοινό παρελθόν που ενώνει τους Έλληνες. Μπροστά στη σύγχρονη αποτύπωση του παραδοσιακού ανδρικού ενδύματος, ο σημερινός άνθρωπος καλείται να στοχαστεί το ίδιο το νόημα της Ελευθερίας, όπως αυτό παίρνει σάρκα και οστά με την Επανάσταση του Γένους.

Η Μαρία Φραγκουδάκη, έχοντας πειραματιστεί ήδη από το 2015, με διάφορα υλικά όπως ο γύψος, το λάστιχο, το σχοινί, το bubble wrap, τα τρίμματα ξύλου, κατέληξε στο ύφασμα, γιατί ήταν αυτό που την προκαλούσε για να ασχοληθεί μαζί του και να το αναλύσει περισσότερο από εικαστική άποψη.«Έτσι, από την έκθεση “Bedsheets – Τhe Duality of Freedom” στην πλατεία Συντάγματος το 2017, οδηγήθηκα συνειρμικά στο τωρινό installation “STAND FREE”. Από τη δυαδικότητα της ελευθερίας και το σεντόνι στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και τη φουστανέλα», υποστηρίζει η εικαστικός και συνεχίζει: «Η φουστανέλα μέσω της αντανάκλασης γίνεται η φορεσιά του απεικονιζόμενου και με αυτό τον τρόπο, ο επισκέπτης “φορώντας” νοερά τη φουστανέλα μπορεί να στέκεται Ελεύθερος. Γιατί η φουστανέλα, είναι γι’ αυτόν η γέφυρα που τον συνδέει με το παρελθόν. Μια ανάσα υπερηφάνειας. Το κυρίαρχο λευκό χρώμα συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών αγώνων, την ιερότητα των απελευθερωτικών μαχών».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο παίρνει άλλο νόημα και αξία και η ίδια η ιδέα της Ελευθερίας. Είναι αυτονόητο ότι χωρίς την Επανάσταση δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για Ελευθερία. Ο αγώνας του 21 είναι το προαπαιτούμενο ιστορικό γεγονός, χάρη στο οποίο οι σύγχρονοι Έλληνες στέκονται Όρθιοι και κυρίως στέκονται Ελεύθεροι. Τα όρια αυτής της Ελευθερίας καλούμαστε όλοι εμείς οι Έλληνες σήμερα να αναστοχαστούμε μέσα από τις προκλήσεις και τις δυσκολίες του σύγχρονου κόσμου και της παγκοσμιοποίησης, διατηρώντας την ταυτότητά μας και την επαφή μας με το παρελθόν και την ιστορία μας.»

Με το ηχογραφημένο μήνυμα που συνοδεύει διαδικτυακά -μέσω QR code- το installation, ο θεατής μένει με τον εαυτό του και τη σκέψη του και μπαίνει εικαστικά σε έναν εσωτερικό διάλογο που τον παρηγορεί ή τον προβληματίζει. Έτσι ολοκληρώνεται οπτικά, αλλά και ακουστικά, το διαδραστικό αποτέλεσμα του εγχειρήματος.

Το μήνυμα της φουστανέλας

Σε (ανα)γνωρίζω από την όψη.
Ξέρω ποιός είσαι· μοιραζόμαστε την ίδια πνοή.
Στέκεσαι εδώ πρόγονος και απόγονος·
200 πτυχές μπροστά· 200 πτυχές πίσω.
Στέκεσαι εδώ. Μια αντανάκλαση αρκεί για να υπάρχεις.
200 χρόνια μετά. Πώς βιώνεις την Ελευθερία;
Η αντανάκλαση σε ταξιδεύει νοερά στο τότε.
Αναγνωρίζεις την Ελευθερία στη διαδρομή.
Μια διαδρομή που μας δοκιμάζει.
Μας καλεί να σταθούμε όρθιοι.
Δοκιμάζει τις αντοχές μας.
Πάρε μια ανάσα και στάσου Ελεύθερος.
Στάσου Ελεύθερος όπου κι αν είσαι.
Μήπως η Ελευθερία υπάρχει στη στιγμή;
Μήπως είναι η στιγμή;
Στέκεσαι εδώ στο σήμερα.
Στέκεσαι μόνος.
Δεν είσαι μόνος.
Μαζί σου το χτες και το αύριο.
Στέκεσαι εδώ.
Λίγο πιό ψηλά από το χώμα.
Και ο χώρος γεμίζει φως.

Ο πολιτισμός αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας και της ταυτότητας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σημείο συνάντησης ανθρώπων, λαών και πολιτισμών, το αεροδρόμιο είναι, πάνω από όλα, η πρώτη και η τελευταία εντύπωση που παίρνει μαζί του ο ταξιδιώτης από την Ελλάδα και ιδιαίτερα από την πόλη της Αθήνας.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

διαγωνισμός το δέντρο της ζωής

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Ένα υπέροχο κόσμημα «ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» σας περιμένει!


Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη

The post Στο Ελ. Βενιζέλος στήθηκε μια διαδραστική φουστανέλα appeared first on Aftodioikisi Online.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

Κορονοϊός. Έκτακτα μέτρα στις ΠΕ Αχαιας, Ηλείας και δήμο Ικαρίας

Next Article

Σήμερα υποβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές για το ΔΕΔΔΗΕ

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για…