Στόχος της SEATRAC να βάλει την Ελλάδα και την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη του προσβάσιμου τουρισμού

Share:

H πατέντα του Πανεπιστημίου Πατρών που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να εισέρχονται αυτόνομα στη θάλασσα βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη… αυτή τη φορά για τον Προσβάσιμο Τουρισμό. Φέτος τοποθετήθηκαν 157 SEATRAC σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο χάρτης δείχνει τις προσβάσιμες παραλίες και τι υποδομές παρέχουν για τους τουρίστες.
Το δίκτυο EURONEWS έκανε αφιέρωμα στην προσπάθεια αυτή.

Τι είναι το SEATRAC
Το SEATRAC κατασκευάστηκε για να λειτουργεί ως βοηθητικός εξοπλισμός για να δώσει σε άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα, τη δυνατότητα να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα όπως το κολύμπι, χωρίς καμία άλλη βοήθεια. Είναι μια καταχωρημένη πατέντα από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 2012, δημιουργήθηκε η ΤΟΒΕΑ, τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Πατρών ώστε να σχεδιάζει και να κατασκευάζει προϊόντα για την καλύτερη ποιότητα ζωής των ΑμεΑ, όπως το SEATRAC.
Ο σχεδιασμός του είχε ως κύριο στόχο να είναι απλή η χρήση του για τον λουόμενο. Αποτελείται από τέσσερα βασικά μέρη: τον πύργο, το κάθισμα, τις ράγες και την κουπαστή. Τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια, για αυτό και το SEATRAC αποτελεί ένα τελείως αυτόνομο σύστημα. Το SEATRAC δουλεύει με τηλεχειρισμό. Όποιος θέλει να το χρησιμοποιήσει, πρέπει να έχει ένα τηλεχειριστήριο, το οποίο διαθέτει δύο κουμπιά: ένα κουμπί για τη θάλασσα, ένα για την ξηρά.
Ο σχεδιασμός του επίσης έχει ως στόχο οι Δήμοι και οι Περιφέρειες που το διαθέτουν στους πολίτες να έχουν ένα αξιόπιστο και μηχάνημα. Είναι συνδεδεμένο με ένα σύστημα τηλεδιάγνωσης, μέσω του οποίου 2 φορές την ημέρα, ενημερώνει τους κατασκευαστές του για την κατάσταση που βρίσκεται και προειδοποιεί για μια ενδεχόμενη βλάβη. Έτσι, όποιο θέμα προκύπτει λύνεται γρήγορα, καθώς η ομάδα των τεχνικών της εταιρίας σπεύδει άμεσα στο σημείο για να το διορθώσει.

Aυτονομία για άτομα με αναπηρία – Ολοκληρωμένη αλυσίδα προσβασιμότητας
Η αλλαγή που έκανε η ΤΟΒΕΑ και το SEATRAC σε αυτό που υπήρχε πριν το 2012, είναι ότι για τα άτομα με αναπηρία, η επαφή τους με τη θάλασσα πλέον είναι «αυτόνομη». Τα ΑμεΑ μπορούσαν και πριν να μπουν στη θάλασσα, αλλά με κανέναν τρόπο μόνοι τους. Η ομάδα της ΤΟΒΕΑ μέσα από την συνεχόμενη επαφή και επικοινωνία με ΑμεΑ εντόπισε τις ανάγκες τους. Εκτός από το SEATRAC έγινε ξεκάθαρο πως χρειάζονται επιπλέον υποδομές για να υπάρχει η καλύτερη εμπειρία στην παραλία. Η αλυσίδα αυτή περιλαμβάνει φυσικά το SEATRAC, διαδρόμους, προσβάσιμη ντουζιέρα, προσβάσιμο αποδυτήριο, προσβάσιμη τουαλέτα, χώρους σκίασης, τη σύνδεση με τα πεζοδρόμιο, σήμανση, θέσεις στάθμευσης.
Η ΤΟΒΕΑ δημιούργησε την ιστοσελίδα www.seatrac.gr όπου άτομα με αναπηρία από όλο τον κόσμο μπορούν να βρουν ζωντανή εικόνα, πληροφορίες υποδομών, διευθύνσεις και φωτογραφίες από τις προσβάσιμες παραλίες που έχουν εγκατασταθεί. Κάθε χρόνο εκατοντάδες ΑμεΑ τουρίστες ζητούσαν πληροφορίες για τις υποδομές. Είναι ένα καινοτόμο τουριστικό εργαλείο συνολικά στον ελληνικό τουρισμό, καθώς για πρώτη φορά έχουμε live εικόνα από δεκάδες παραλίες. Τώρα μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες και να επιλέξουν που θέλουν να περάσουν την διαμονή τους.

The post Στόχος της SEATRAC να βάλει την Ελλάδα και την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη του προσβάσιμου τουρισμού first appeared on My-OTA.gr.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

Τα οικονομικά των ΟΤΑ στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ

Next Article

Λινού – Κορωνοϊός: «Προβληματικό» το 50%+1 για τα σχολεία

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
Ενώ ήδη έκλεισαν τα δύο πρώτα σχολικά τμήματα λόγω κορωνοϊού,…