Τέσσερις προσφυγικοί δήμοι προτείνουν στα ΕΛΤΑ, αναμνηστικά γραμματόσημα για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Share:

 Η 14η Σεπτεμβρίου είναι Ημέρα Μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Είναι μια μέρα με ιδιαίτερη σημασία για τους Βυρωνιώτες και τις Βυρωνιώτισσες, καθώς η δημιουργία της πόλης μας ήταν αποτέλεσμα αυτής της εθνικής τραγωδίας που οδήγησε στον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και Ελληνίδων της Μικρασίας. 

Με αφορμή το γεγονός ότι το 2022 συμπληρώνονται, 100 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο, οι δήμοι Βύρωνα, Καισαριανής, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Νέας Ιωνία, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι αστικοί προσφυγικοί συνοικισμοί στην Ελλάδα  που εγκαινιάστηκαν το 1923, ανέλαβαν από κοινού μια σημαντική πρωτοβουλία. 

 

Όπως εξηγεί ο  δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης: «Οι Δήμαρχοι των τεσσάρων αυτών πόλεων προτείναμε στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, την έκδοση δύο σειρών γραμματοσήμων για την επέτειο των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης. Για το 2022, ένα γραμματόσημο με τον χάρτη της Αττικής, όπου θα αποτυπώνονται τα όρια των πρώτων τεσσάρων αστικών προσφυγικών συνοικισμών ή, εναλλακτικά, τέσσερα γραμματόσημα, ένα για κάθε συνοικισμό. Για το έτος 2023, προτείναμε, τέσσερα γραμματόσημα με χαρακτηριστική απεικόνιση από τα πρώτα κτίσματα κάθε συνοικισμού. Αναμένουμε την απάντηση των ΕΛΤΑ, η οποία ίσως ανακοινωθεί κι εντός του Σεπτεμβρίου».

 

Για την ιστορία…

Η Μικρασιατική καταστροφή σηματοδότησε το κλείσιμο μιας ιστορικής περιόδου που ξεκίνησε με τους Βαλκανικούς Πολέμους, κατά την οποία η Ελλάδα επεκτάθηκε γεωγραφικά, ενώ η άφιξη 1.500.000 προσφύγων περίπου από την Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη, έθεσε τις βάσεις για την δημιουργία μιας νέας κοινωνικής πραγματικότητας.

Η συμβολή των προσφύγων του 1922 στην οικονομική ανασυγκρότηση, στον πολιτισμό και τις επιστήμες, υπήρξε καθοριστικής σημασίας. Η Αθήνα και ο Πειραιάς δέχθηκαν περίπου το 20% των προσφύγων. Η οικιστική και επαγγελματική τους αποκατάσταση υπήρξε το μεγαλύτερο και δυσκολότερο έργο που είχε αναλάβει ως τότε το ελληνικό κράτος.

 

* Θυμίζουμε ότι εξαιτίας της συγκυρίας αυτής, ο Δήμος Βύρωνα εντείνει την προσπάθεια του και για τη δημιουργία του Μουσείου Ιστορίας Βύρωνα, όπως ενημερώσαμε πρόσφατα. (Περισσότερα:https://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=10473).

 


Πηγή
Author: Dimos Byrona

The post Τέσσερις προσφυγικοί δήμοι προτείνουν στα ΕΛΤΑ, αναμνηστικά γραμματόσημα για τη Μικρασιατική Καταστροφή appeared first on Aftodioikisi Online.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κου Γεωργίου Σταμάτη στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Αλεξάνδρειας

Next Article

Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ για 2000 χιλιόμετρα δικτύου φυσικού αερίου δρομολογεί η ΔΕΔΑ έως το 2025

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
Δυναμική είναι η παρουσία της ΔΕΔΑ στην 85η Διεθνή Έκθεση…