Α.Τσίπρας: Πλαφόν στην χονδρική του ρεύματος – Παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας

Share:

Η κυβέρνηση δεν έκανε παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, ευνοώντας την κερδοσκοπία των εταιρειών ενέργειας υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του στο “OPEN”

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε  εκ νέου επίθεση στον πρωθυπουργό σχολιάζοντας ότι «η ενεργειακή ακρίβεια έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης» και πρόσθεσε ότι «εμείς δεν θέλουμε λεφρόδεντρα, αλλά θα κλαδέψουμε τα κλεπτόδεντρα», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη πρώτο κόμμα και όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές θα νικήσει».

Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, που αντιμετώπισαν την ενεργειακή ακρίβεια. «Αυτό που συμβαίνει με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι δολοφονικό» ανέφερε και συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί ούτε την εργαλειοθήκη της ΕΕ. Το υπερβάλλον κέρδος των εταιρειών ενέργειας αγγίζει το 1,5 δις ευρώ». Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο μερίδιο το έχει η ΔΕΗ που «έχει σε συνθήκες κρίσης ουρανοκατέβατα κέρδη πάνω από 1 δισ. για να κερδίζουν τα golden boys του Μητσοτάκη».

Επιδίωξη του  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να αποκαταστήσει τις επιπτώσεις από τη βίαιη απολιγνητοποίηση και από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, κάτι που όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δεν «έχει δημοσιονομικό κόστος», ενώ επανέλαβε πως είναι ανάγκη να μπει «πλαφόν στη χονδρική τιμή» και να γίνει «παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας».

Αναφερόμενος στις δικές του εξαγγελίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι αυτά που υποσχέθηκε για τη μείωση της ενεργειακής ακρίβειας έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος που είναι αντιμετωπίσιμο.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, είπε ότι επίσης δεν έχει δημοσιονομικό κόστος και πρόσθεσε πως με την ακρίβεια που υπάρχει οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, άρα η αύξηση είναι αναγκαία.

Υποστήριξε, επίσης , ότι η κυβέρνηση του κατήργησε τον υποκατώτατο μισθό και έδωσε αύξηση στον κατώτατο μισθό, ενώ αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης αθέτησε τις υποσχέσεις του για αυξήσεις διπλάσιες από τον ρυθμό ανάπτυξης και περιορίστηκε σε μία αύξηση μόλις 2%.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη διαγραφής και ρύθμισης του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, κατά το προηγούμενο της ρύθμισης των ασφαλιστικών χρεών επί κυβέρνησής του. Όπως υποστήριξε, οι 5+1 προτάσεις που κατέθεσε στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι απολύτως ρεαλιστικές. Επίσης, τόνισε ότι 7 δισ. σε ενάμισι χρόνο δόθηκαν σε κλειστούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις.

Θυμός και δυσαρέσκεια στην κοινωνία

«Η κοινωνία έχει μεγάλο θυμό και δυσαρέσκεια», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι ακόμη και στις δημοσκοπήσεις, οι εταιρείες κάθε δύο ημέρες κλείνουν την ψαλίδα. Ακολούθως πρόσθεσε: «Η κατάρρευση της κυβέρνησης φαίνεται με γυμνό μάτι. Το αν θα χάσει ή κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης τις εκλογές έχει κριθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Το ζήτημα για εμένα, που είμαι παλαιότερος αρχηγός κόμματος, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης -καίτοι ο ίδιος είναι μεγαλύτερος σε ηλικία και αν δεν λεγόταν Μητσοτάκης δεν θα ήταν καν στην πολιτική ζωή- είναι ότι οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί. Το δύσκολο όμως θα είναι η ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας την επόμενη ημέρα. Όσο περνά ο καιρός, ο κ. Μητσοτάκης εξαντλεί τη δυνατότητά του να έχει μία αξιοπρεπή ήττα αλλά εξαντλεί ταυτόχρονα και τα δικά μας πολεμοφόδια να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει ανθρωπιστική κρίση αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα».

Για το κλίμα πολιτικής πόλωσης και την τοποθέτηση του Νίκου Μανιού στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν είναι πρωτοφανές να υπάρχει πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση με εξαίρεση στα εθνικά θέματα, κάτι που δεν τήρησε ο κ. Μητσοτάκης στο Μακεδονικό.

Για το Ουκρανικό, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να ασκήσει μία πολιτική παρόμοια με την Τουρκία. Οφείλει να καταδικάσει την εισβολή και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Από την άλλη, η Ελλάδα δεν είχε κανέναν λόγο να στείλει πολεμικό υλικό και έτσι να γίνει μέρος της κρίσης. Δεν μας υποχρέωσε κανείς, ήταν επιλογή της κυβέρνησης που ήταν λάθος και δεν απέφερε στην χώρα». «Η τακτική του πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου δεν απέδωσε, ακόμη και ο EastMed ακυρώθηκε για να μη δυσαρεστηθεί η Τουρκία», υποστήριξε.

Για τις σχέσεις με το ΚΙΝΑΛ και το πρόεδρό του, Νίκο Ανδρουλάκη, ανέφερε: «Ο κ. Ανδρουλάκης καλό είναι εκτός από το τι δεν θέλει να μας πει και τι θέλει. Καλό είναι να μιλήσει προγραμματικά και να μας πει τι θέλει, γιατί μέχρι τώρα κινείται στη γκρίζα ζώνη, στη ζώνη του δεν γνωρίζω δεν απαντώ». Για την κατηγορία ότι «προσπαθεί να στραγγαλίσει το ΚΙΝΑΛ», ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Αν προσπαθούσαμε να στραγγαλίσουμε τις πολιτικές δυνάμεις δεν θα θεσπίζαμε την απλή αναλογική. Εμείς πιστεύουμε στις κυβερνήσεις συνεργασίας».

Επιστρέφοντας στον κ. Ανδρουλάκη και στις προτάσεις του, επεσήμανε: «Δεν πρέπει να μας λέει μόνο ποιους δεν θέλει, αλλά ποιες είναι οι προγραμματικές του θέσεις.. Αν μας λέει ότι δεν θέλει τον τάδε ή τον δείνα, ας μας πει και ποιον θέλει. Γιατί θα πάει σε εκλογές χωρίς να ξέρει ο λαός ποιος θα είναι πρωθυπουργός;

Απευθυνόμαστε και σε άλλες δυνάμεις, όχι μόνο στο ΚΙΝΑΛ, με ξεκάθαρες θέσεις: Διεκδικούμε να σταματήσει η κοινωνική λεηλασία, να έχουμε πολιτική αλλαγή, να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Όποιος κινείται στη γκρίζα ζώνη κάνει ζημιά και στον εαυτό του. Δεν μπορείς να μην ξεκαθαρίζεις ότι θέλεις να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να μην ξεκαθαρίζεις ότι δεν θα γίνεις δεκανίκι της. Το ΠΑΣΟΚ πήγε στο 6% γιατί συγκυβέρνησε με τη ΝΔ και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά».

Για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τις εσωκομματικές εντάσεις, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Η εικόνα ενός Συνεδρίου τόσο μαζικού είναι η εικόνα ενός κόμματος που έχει ανασυνταχθεί και είναι έτοιμο να διεκδικήσει τη νίκη και τη διακυβέρνηση. Το μήνυμα είναι ξέρουμε, μπορούμε, είμαστε έτοιμοι. Τα Συνέδρια της Αριστεράς που δεν είναι προκάτ έχουν εντάσεις και πάθος γιατί γίνεται διάλογος και παίρνονται αποφάσεις».

Τέλος, υπογράμμισε πως «δεν ισχύει ότι υπάρχει ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει γίνει προσπάθεια από μερίδα του Τύπου να δημιουργήσει μία εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν μπορεί να αλλάξει η μεγάλη εικόνα που συνιστά μία πλήρη αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.grΔιαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

Χαιρετισμός Γεν. Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Ι. Χρυσουλάκη, στην τελετή έναρξης του 19ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο (19.04.2022)

Next Article

Οικονόμου για Τσίπρα: Ψέμα ολκής πως η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
«Η τραγωδία του κ. Τσίπρα είναι ότι, ύστερα από δεκαπέντε…