Αποκλειστικά στην ΕΡΤ ο Ζουλφί Λιβανελί για τον Μίκη Θεοδωράκη: «Ήταν ο μεγάλος αδελφός μου, ο μέντοράς μου» (video)

Share:

Συναντήθηκαν για πρώτη φορά πριν από 40 χρόνια . Δεν τους ένωσαν μόνο οι αέναες καλλιτεχνικές δημιουργίες αλλά και το πάθος τους για τη βαθιά φιλία που ήθελαν να εμπνεύσουν ανάμεσα στους  λαούς τους. Μίκης Θεοδωράκης και Ζουφλί Λιβανελί ίδρυσαν την Επιτροπή Ελληνοτουρκικής Φιλίας.

Σήμερα ο δημοφιλής Τούρκος συνθέτης πενθεί την απώλεια του “μεγάλου αδελφού του”, όπως χαρακτηρίζει τον ανυπέρβλητο δημιουργό.

Τον χειμώνα του 1983 ο Ζουλφί Λιβανελί έδωσε 7 συναυλίες με την Μαρία Φαραντούρη στο κινηματοθέατρο «Ορφέας» της Σταδίου (που κατεδαφίστηκε αργότερα). Τότε γνώρισε τον Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίο σύντομα κυκλοφόρησαν τον πρώτο κοινό τους δίσκο σε πολλές χώρες. Σήμερα ο δημοφιλής Τούρκος συνθέτης και συγγραφέας πενθεί  για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, φίλου του επί τεσσαρακονταετία.

«Δεν ήμασταν μόνο συνεργάτες, δεν εργαστήκαμε μόνο για την ελληνοτουρκική φιλία. Είχα την τύχη να είμαι κοντά σ’ αυτόν τον μεγάλο άνδρα. Ήταν για μένα μέλος της οικογένειάς μου, ήταν κάτι σαν μεγάλος αδελφός, σαν μέντοράς μου, και είμαι πραγματικά πολύ θλιμμένος».

Εκείνος ο πρώτος δίσκος τους, όταν κυκλοφόρησε στην Τουρκία το 1986, είχε μεγάλη επιτυχία. Στην τελετή απονομής του χρυσού δίσκου προσκλήθηκε και ο Θεοδωράκης. Τότε ήταν που έπεσε η ιδέα για την δημιουργία της Επιτροπής Ελληνοτουρκικής Φιλίας.  Την ίδρυσαν τελικά, μαζί με σημαντικούς διανοούμενους και καλλιτέχνες και από τις δύο χώρες, το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου. Οι πρωτοβουλίες που πήραν για την εξομάλυνση των σχέσεων των 2 λαών, αναγνωρίστηκαν ως σημαντικές από τη πολιτική ηγεσία των δύο χωρών.

«Ειδικά μία συναυλία στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου ήταν πολύ σημαντική. Ο κατοπινός φίλος μου Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και εγώ, παίξαμε για 30.000 θεατές. (Ο Μίκης) Ήταν πολύ ευτυχισμένος Αυτή η συναυλία ήταν ένας θρίαμβος. Νομίζω ότι αυτή η 40χρονη προσπάθεια με την Μαρία Φαραντούρη και τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και οι καλλιτεχνικές συνεργασίες με άλλους Έλληνες φίλους, είχαν ένα νόημα, κάτι που δεν έχει εξαφανιστεί. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν καλύτερα ο ένας τον άλλον τραγουδώντας και ακόμα και σήμερα στην Τουρκία οι προοδευτικοί άνθρωποι, φοιτητές και όσοι αγαπούν την μουσική, πενθούν για τον Μίκη Θεοδωράκη».

Ο Ζουλφί Λιβανελί λέει στην Αριάνα Φερντίνου ότι έγιναν πολλά αφιερώματα στην τουρκική τηλεόραση για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη και πως σε μουσική εκδήλωση προχθές (Κυριακή) στην Σμύρνη, ο δήμαρχος και άλλοι φίλοι Τούρκοι άφησαν άσπρα περιστέρια να πετάξουν προς την πλευρά της Ελλάδας και συμπλήρωσε: «Χωρίς τον Μίκη ο κόσμος δεν θα είναι πια τόσο φωτεινός όσο ήταν».

Πηγή: ΕΡΤ / Συνέντευξη: Αριάνα Φερεντίνου

www.ertnews.grΔιαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου εκτοξεύει απειλές εναντίον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στις ογκώδεις συγκεντρώσεις των οπαδών του

Next Article

Κορωνοϊός: Είναι καλύτερη η φυσική ανοσία; Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι; Ειδικοί απαντούν

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
Τι είναι το εμβόλιο mRNA; Αν κάνω το εμβόλιο το…