Ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών: Οι διαγωνισμοί που “τρέχουν” και τα νέα έργα έως το 2030

Share:

Ο ΑΔΜΗΕ έχοντας ολοκληρώσει το σημαντικό έργο της “μικρής” διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο και με τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής να προχωράει εντός χρονοδιαγράμματος στρέφει το βλέμμα του προς τη διασύνδεση των Κυκλάδων, με το σχετικό διαγωνισμό να “τρέχει”. Επίσης, δρομολογεί και νέα έργα για τη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα με το κύριο βάρος να πέφτει στα 12 Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο ύστερα από το 2024.

Στο σημαντικό και απαραίτητο αυτό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια των νησιών αλλά και το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, ο Διαχειριστής έχει σύμμαχο τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Πρόκειται για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί άμεσα και το Ταμείο Απανθρακοποίησης, το οποίο όπως αναφέρουν πηγές του ypodomes.com, αναμένεται να ενεργοποιηθεί ύστερα από το 2024 και σίγουρα έως το 2029.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως έχει γίνει άλλωστε γνωστό, επικεντρώνει στη Δ’ Φάση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων την οποία και θα χρηματοδοτήσει με 195 εκατ. Ευρώ καλύπτοντας έτσι σχεδόν το ½ του κόστους του έργου που ανέρχεται στα 408 εκατ. Ευρώ.

Από την άλλη το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα φέρει μαζί του πόρους συνολικής αξίας 1,25 δισεκατ. Ευρώ, οι οποίοι θα αφορούν κατά κύριο λόγο τα Μη Διασυνδεδέμενα Νησιά. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές το Ταμείο θα καλύψει τη χρηματοδότηση των Δωδεκανήσων και του Βόρειου Αιγαίου, με το συνολικό εκτιμώμενο κόστος των έργων να ανέρχεται στα 2,5 δισεκατ. Ευρώ. Επομένως, και σε αυτή την περίπτωση οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καλύψουν κατά το ήμισυ ακόμα ένα σημαντικό έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Η Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων

Το πιο “καυτό” έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είναι η Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων. Πρόκειται για ένα “διπλό” έργο που αποτελείται από την ηλεκτρική διασύνδεση της Σαντορίνης με τη Νάξο, καθώς και την κατασκευή υποσταθμού στη Σαντορίνη.

Οι διαγωνισμοί και για τα δύο έργα έχουν προκηρυχθεί από τα τέλη του προηγούμενου έτους και η αποσφράγιση των προσφορών για την ανάδειξη του μειοδότη αναμένεται εντός Ιουνίου ύστερα από μερικές καθυστερήσεις που προέκυψαν ύστερα από αίτημα των ενδιαφερομένων εταιριών.

Η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ της Σαντορίνης με τη Νάξο κοστολογείται στα 124 εκατ. Ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) και αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων κυκλώματος 150kV AC, για τη διασύνδεση της Σαντορίνης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Σ.Μ.Η.Ε.). Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί στους 20 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, γεγονός και το οποίο σημαίνει πως αν το έργο συμβασιοποιηθεί εντός του καλοκαιριού, τότε το έργο θα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2023.

Η κατασκευή του Υποσταθμού στη Σαντορίνη εκτιμάται στα 34,3 εκατ. Ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) και αφορά στη μελέτη, προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση («έργο με το κλειδί στο χέρι») του νέου υποσταθμού Υ/Σ Θήρας GIS 150 kV/ΜΤ, και ενός συγκροτήματος αντιστάθμισης αέργου ισχύος 100 MVAr επαγωγικής/50 MVAr χωρητικής («SVC») στο γήπεδο του Υ/Σ Θήρας. Η διάρκεια του έργου θα είναι κατά δύο μήνες μεγαλύτερη από αυτή τη ηλεκτρικής διασύνδεσης με αποτέλεμα να μιλάμε για ολοκλήρωση από το 2023.

Η Ηλεκτρική Διασύνδεση των Κυκλάδων στο σύνολό της θα αποφέρει σημαντικά οφέλη τόσο οικονομικού όσο και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, καθώς οι καταναλωτές ρεύματος θα σταματήσουν πληρώνουν τις χρεώσεις ΥΚΩ που αφορούν στην παραγωγή ενέργειας απο πετρελαιοπαραγωγές μονάδες, οι οποίες θα πάψουν να λειτουργούν. Επίσης, εκτιμάται πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 100 χιλιάδες τόνους σε ετήσια βάση έως το 2025 και 120 χιλιάδες από το 2030. Επιπλέον, θα υπάρξει και ένα νέο κύμα έργων ΑΠΕ στις Κυκλάδες που θα αγγίζει τα 332 MW.

Ποια νησιά θα συνδεθούν στο μέλλον με το ηπειρωτικό σύστημα

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη Νάξο και τη Σαντορίνη θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, ενώ στα νησιά αυτά αλλά και στο ηπειρωτικό σύστημα θα “κουμπώσουν” η Ανάφη, η Κίμωλος, η Σίκινος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Θηρασία. Τα τελευταία νησιά θα συνδεθούν έμμεσα καθώς υπάρχουν ήδη συνδέσεις μέσης τάσης με αυτά που εμπεριέχονται στη Δ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με αποτέλεσμα να κάνουμε λόγο για τη διασύνδεση 10 νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα.

Από το 2024 και μετά στο πρόγραμμα των διασυνδέσεων του Διαχειριστή μπαίνουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Το έργο για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου εκτιμάται στα 935 εκατ. Ευρώ, και χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

  1. Α΄ Φάση διασύνδεσης ΚΥΤ Κορίνθου-Κω, Κω-Ρόδου, ΚΥΤ Ν. Σάντας-Λήμνου, Λήμνου-Λέσβου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.
  2. Β΄ Φάση διασυνδέσεις ΚΥΤ Αλιβερίου-Σκύρου, Λέσβου-Χίου, Κω-Σάμου και Ρόδου-Καρπάθου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028.
  3. Γ΄ Φάση το κλείσιμο των διασυνδετικών βρόχων με τις διασυνδέσεις Λέσβου-Σκύρου και Χίου-Σάμου, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.

Η διασύνδεση των Δωδεκανήσων εκτιμάται στα 1,5 δισεκατ. Ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027. Το έργο προβλέπει τη διασύνδεση της Κω με το Ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς μέσω του νέου Κέντρου Υπερυψυλής Τάσης στην Κόρινθο μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου συνεχούς ρεύματος μήκους 380 χλμ. και μεταφορικής ικανότητας 900 MW καθώς και τη διασύνδεση τη Κω με τη Ρόδο και της Ρόδου με την Κάρπαθος

Το άρθρο Ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών: Οι διαγωνισμοί που “τρέχουν” και τα νέα έργα έως το 2030 εμφανίστηκε πρώτα στο Ypodomes.com.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

Υπογράφεται η κύρια σύμβαση για τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας

Next Article

Επίσκεψη σε έργα και δράσεις της Περιφέρειας Αττικής στο νησί της Αίγινας

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
Την Αίγινα επισκέφθηκε την Τρίτη 15 Ιουνίου, η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων…