Μετρό Θεσσαλονίκης: Βάζουν μπρος οι συρμοί, ξεκινούν τα δοκιμαστικά δρομολόγια

Share:

Ανάβουν τα φώτα αλλά και οι μηχανές στο Μετρό Θεσσαλονίκης και στην Αττικό Μετρό κινούνται πλέον με απόλυτο στόχο να ξεκινήσουν τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια των συρμών στο τέλος του μήνα ή το αργότερο τον Αύγουστο όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Είναι ένα από τα ιστορικά ορόσημα για το πολύπαθο έργο που αισίως έκλεισε τα 16 χρόνια κατασκευής.

Αυτό που έγινε γνωστό είναι πως ολοκληρώθηκε το στρώσιμο των γραμμών (επιδομή) στο τμήμα από τον σταθμό Συντριβάνι μέχρι τον τερματικό σταθμό στη Νέα Ελβετία και το Αμαξοστάσιο στην Πυλαία. Εχθές ξεκίνησε το στρώσιμο των γραμμών και στο τμήμα Αγία Σοφία-Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός.

Άνευ απροόπτου μέσα στον Αύγουστο, την ώρα που η πόλη θα αδειάζει λόγω καλοκαιρινών αδειών, οι συρμοί του Μετρό θα κινούνται σε καθημερινή “σπάζοντας” μία αναμονή ετών προετοιμάζοντας την πόλη για την μελλοντική λειτουργία του μέσου.

Πολύμηνες δοκιμές

Οι πρώτες δοκιμές θα είναι και οι πιο δύσκολες γιατί εκεί θα καταγραφούν όλες οι ατέλειες οι οποίες βήμα-βήμα θα διορθώνονται μέχρι να ομαλοποιηθεί πλήρως το σύστημα. Πηγές κοντά στο θέμα σημειώνουν πως θα χρειαστούν μήνες μέχρι να γίνει αυτό.

Για την προετοιμασία των πρώτων δοκιμών, ήδη ξεκίνησε να ρευματοδοτείται το τμήμα Ανάληψη-Αμαξοστάσιο και τις επόμενες ημέρες το ίδιο θα γίνει και στο τμήμα  Συντριβάνι-Ανάληψη.

Το πρώτο βήμα έγινε πριν λίγες ημέρες με τον έλεγχο του περιτυπώματος της πρώτης γραμμής με τον συρμό “Νο2” στη διαδρομή Συντριβάνι-Αμαξοστάσιο ο οποίος διήρκησε σχεδόν 12 ώρες.

Ουσιαστικά αυτό που έγινε ήταν να ελεγχθεί ο συρμός καθώς κινούνταν στις σήραγγες και τους σταθμούς να ελεγχθεί ο τρόπος με τον οποίο κινείται ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή κίνηση και πως δεν θα “βρει” σε κάποιο σημείο της σήραγγας ή της αποβάθρας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει το ίδιο και στη δεύτερη γραμμή προετοιμάζοντας έτσι την εκκίνηση των δοκιμών.

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των θυρών ασφαλείας στις αποβάθρες όλων των σταθμών. Οι θύρες όταν θα λειτουργήσει το Μετρό, θα ανοίγουν μόνο με την έλευση και στάση του συρμού, κάνοντας το Μετρό Θεσσαλονίκης ένα από τα ασφαλέστερα στην Ευρώπη. Να θυμίσουμε πως τα έργα εκτελεί η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-Impregilo-Hitachi.

Απόδοση τμημάτων στην πόλη

Την ίδια ώρα γίνεται μεγάλη προσπάθεια μέχρι τον Σεπτέμβριο να αποδοθούν στην πόλη τμήματα των επιφανειών των σταθών από Παπάφη μέχρι το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Η αρχή θα γίνει στον σταθμό Αγία Σοφία όπου παραδίδεται στην νεά του μορφή το νότιο πεζοδρόμιο. Το Σαββατοκύριακο θα παραδοθεί τμήμα του σταθμού Δημοκρατίας και στο τέλος του μήνα το βόρειο τμήμα του εργοταξίου του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Από την πλευρά του ο ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Νίκος Ταχιάος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status 107.7 προανήγγειλε το άνοιγμα της οδού Βενιζέλου για τα αυτοκίνητα, μέχρι τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με όσα είπε θα επιτρέπεται η διαμπερής κίνηση της Βενιζέλου, διότι αυτό που πρέπει να κατασκευαστεί τώρα είναι η πλάκα της νότιας εισόδου, δηλαδή, αν θέλετε η οροφή της εισόδου του σταθμού. “Υπολογίζουμε πως επίσης μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει αποκατασταθεί και η Εγνατία στο ύψος της Αγίας Σοφίας. Δηλαδή δεν θα χρειάζεται πλέον η παράκαμψη η οποία γίνεται εκεί πέρα” είπε ο κ.Ταχιάος.

Το άρθρο Μετρό Θεσσαλονίκης: Βάζουν μπρος οι συρμοί, ξεκινούν τα δοκιμαστικά δρομολόγια εμφανίστηκε πρώτα στο Ypodomes.com.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

“ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΞΑΡΧΑΚΟ” με την Πολυτονική Ορχήστρα Κατερίνης | ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Next Article

Τον φθινόπωρο οδεύει στην Κομισιόν το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ένεργειας-Ποια έργα ξεχωρίζουν

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
Μια νέα σελίδα  γυρίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στα…