Οι 2+1 αγωγοί φυσικού αερίου αξίας 300 εκατ. ευρώ- Ποιοι δημοπρατούνται φέτος

Share:

Με φουλ τις μηχανές προχωράει ο ΔΕΣΦΑ για την κατασκευή μεγάλων αγωγών φυσικού αερίου στην Ελλάδα με τις σχετικές επενδύσεις να αγγίζουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται, φυσικά για τους 2 αγωγούς στη Δυτική Μακεδονία και την Πάτρα, πού έχουν ενταχθεί στο εγκεκριμένο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης (2021-2030) του Διαχειριστή, καθώς και για το νέο αγωγό στα Ιωάννινα, ο οποίος αποτελεί ένα έργο υπό εξέταση.

Ταυτόχρονα ο διαχειριστής προχωράει στην ανάπτυξη του νέου Δεκαετούς Πλάνου Ανάπτυξης (2022-2031), όπου και επιδιώκεται να ενταχθεί ο νέος αγωγός στα Ιωάννινα. Οι δύο αγωγοί σε Πάτρα και Δυτική Μακεδονία προχωρούν στο στάδιο της τελικής επενδυτικής απόφασης και εξετάζεται πλέον το ζήτημα της χρηματοδότησής τους, ενώ γίνεται ήδη λόγος για την προκήρυξη των διαγωνισμών κατασκευής.

Πρόκειται για τρία σημαντικά έργα για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Ελλάδα για την απολιγνιτοποίηση έως το 2028, καθώς το φυσικό αέριο χαρακτηρίζεται ως το καύσιμο μετάβασης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό αποδεικνύεται και από τις σχετικές επενδύσεις των Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Motor Oil στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, αλλά και από τη μετατροπή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου λίγο μετά την από ολοκλήρωση της κατασκευής της.

Ο Αγωγός στα Ιωάννινα

Πρόκειται για ένα έργο που τελεί ακόμα υπό εξέταση όπως έγινε γνωστό στις αρχές του Απριλίου. Προς το παρόν το έργο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης της ανάλυσης κόστους-οφέλους, η οποία έχει ζητηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, και, όπως τονίζουν πήγες πολύ κοντά στο θέμα, πρέπει να έχει παραδοθεί έως τον Αύγουστο.

Τι θα εξεταστεί στη μελέτη

Στην εν λόγω μελέτη εξετάζεται μία σειρά από ζητήματα. Αυτά είναι το όφελος που θα έχει ο διαχειριστής από την κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα τροφοδοτεί τα Γιάννενα, καθώς και το κόστος του έργου.

Επίσης, εξετάζεται και το ζήτημα της όδευσης προς τα Ιωάννινα, και αφορά στο εάν ο αγωγός θα ξεκινά από τη Δυτική Ελλάδα ή τη Δυτική Μακεδονία. Ο Διαχειριστής εξετάζει, επιπλέον, και την αναγκαιότητα του έργου και κοιτάζει μήπως η τροφοδοσία μπορεί να επιτευχθεί μέσω truck loading, η οποία αποτελεί και μία πιο οικονομική λύση συγκριτικά με την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου αγωγού.

Διάρκεια κατασκευής και χρηματοδότηση

Η διάρκεια κατασκευής του αγωγού αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 5 έτη από την υπογραφή της σύμβασης, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Για να φτάσουμε, βέβαια, στην υπογραφή της σύμβασης, όπως έχουμε δει και από άλλα σχετικά έργα, πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθούν ένα πλήθος βημάτων, όπως η ένταξη στο επόμενο δεκαετές πλάνο ανάπτυξης  (ΔΠΑ) του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2022-2031, η έγκριση του ΔΠΑ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η ωρίμανση των μελετών, η έκδοση της Μελέτης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης (FID).

Εάν λάβουμε υπόψη τα δύο υπό ανάπτυξη μεγάλα έργα του Διαχειριστή σε Δυτική Μακεδονία και Πάτρα, τότε μιλάμε για μία ακόμα σημαντική υποδομή στη χώρα μας, με το ύψος της επένδυσης να αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος του ΔΕΣΦΑ, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα έργα του, είναι η ένταξη του σε ευρωπαϊκά κανάλια χρηματοδότησης, όπως το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) ή το Ταμείο Ανάκαμψης.

Βέβαια, για να επιτευχθεί το τελευταίο χρειάζεται να δοθεί μία μεγάλη μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα με κράτη με αναπτυγμένες υποδομές φυσικού αερίου, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, να μην εγκρίνουν την ένταξη τέτοιου είδους έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης. Από την άλλη χώρες που οδεύουν προς την απολιγνιτοποίηση, όπως επιδιώκει να το πράξει και η Ελλάδα έως το 2028 με ταχύτατους ρυθμούς, τάσσονται υπέρ της ένταξης των έργων του καυσίμου μετάβασης.

Οι αγωγοί σε Δυτική Μακεδονία και Πάτρα

Όσον αφορά στους δύο μεγάλους αγωγούς του ΔΕΣΦΑ, αυτοί αναμένεται να κατασκευαστούν στην Πάτρα και τη Δυτική Μακεδονία. Και τα δύο έργα έχουν ενταχθεί στο εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ ΔΠΑ του Διαχειριστή για την περίοδο 2021-2030 και βρίσκονται στο στάδιο της λήψης της τελικής επενδυτικής απόφασης (FID).

Το FID, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και αυτό έως τον Αύγουστο οδηγώντας έτσι το Διαχειριστή στο επόμενο βήμα. Αυτό είναι η προκήρυξη των διαγωνισμών για την κατασκευή των αγωγών, η οποία και εκτιμάται να “βγει” στο αέρα μέχρι τα τέλη του 2021.

Ο αγωγός στη Δυτική Μακεδονία θα έχει μήκος 130 χιλιόμετρα και το ύψος της επένδυσης εκτιμάται στα 110 εκατομμύρια ευρώ. Εφόσον έχουμε “λευκό καπνό” για το FID υπολογίζεται πως ο αγωγός θα μπει σε λειτουργία ύστερα από 2 χρόνια, ενώ λίγο αργότερα θα ενταχθεί και στο σύστημα.

Ο έτερος αγωγός του ΔΕΣΦΑ θα κατασκευαστεί στη Δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Πάτρα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης σε Πύργο και Αγρίνιο. Το συνολικό μήκος του έργου θα ανέρχεται στα 140 χιλιόμετρα και το κόστος του εκτιμάται στα 85 εκατομμύρια ευρώ. Δεδομένης της λήψης του FID εντός του καλοκαιριού του 2021, η έναρξη λειτουργίας τοποθετείται εντός 3ετίας (τέλη 2024) και η ένταξη στο σύστημα θα γίνει εντός του 2025.

Το άρθρο Οι 2+1 αγωγοί φυσικού αερίου αξίας 300 εκατ. ευρώ- Ποιοι δημοπρατούνται φέτος εμφανίστηκε πρώτα στο Ypodomes.com.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

Σιδηροδρομική Εγνατία: Μελέτες για τη νέα γραμμή Καλαμπάκα-Κοζάνη

Next Article

Δημάρχος Μοσχάτου-Ταύρου: “Επιτυχία στις εξετάσεις και στη ζωή σας”

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2021 απέστειλε το…