Pilates και 3η ηλικία: Ποια είναι τα τεράστια οφέλη

Share:

To πιλάτες (pilates) είναι ιδανική γυμναστική για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά αυτούς της 3ης ηλικίας. Μάθε τα οφέλη του για το σώμα σου.

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, το σώμα μας υφίσταται τεράστιες αλλαγές. Όλοι γνωρίζουμε πως καθώς μεγαλώνουμε το σώμα μας χρειάζεται περισσότερη φροντίδα ενώ η φυσική διαδικασία αναζωογόνησης των κυττάρων μας επιβραδύνεται.

Για τους περισσότερους, οι πιο αξιοσημείωτες αλλαγές που συμβαίνουν είναι η γήρανση, η μείωση της δύναμης, της κινητικότητας και της ισορροπίας. Με την πάροδο του χρόνου οι αλλαγές αυτές μπορούν να επηρεάσουν τις καθημερινές μας δραστηριότητες ενώ μπαίνει πιο εύκολα ο φόβος για ενδεχόμενο τραυματισμό, πράγματα που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της ανεξαρτησίας κινήσεων αλλά και αίσθηση μη απόλαυσης της καθημερινότητας.

Υπάρχουν και καλά νέα στην όλη υπόθεση όμως και δεν είναι άλλα απο το ότι ένα συνεπές και ατομικευμένο πρόγραμμα εκγύμνασης μπορεί να ανακουφίσει ή αναστείλει, ακόμη και βελτιώσει οποιοδήποτε “κατήφορο” μπορεί να πάρει το σώμα μας είτε σε επίπεδο γήρανσης είτε στο κομμάτι της δύναμης, κινητικότητας και ισορροπίας.

Το Pilates είναι μια εξαιρετική μέθοδος για ολόκληρο το σώμα αλλά και το νου, χαμηλής έντασης και προσαρμόσιμη στον καθένα που φημίζεται για την ευθυγράμμιση που προσφέρει στο σώμα καθώς και την ενίσχυση της δύναμης αλλά και της κινητικότητας των αρθρώσεων. Ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία και τη φυσική κατάσταση, το Pilates είναι μια μέθοδος που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας και να τον οδηγήσει στον δικό του προσωπικό στόχο. Είναι η μέθοδος που μπορεί να σας συντροφεύει για μία ζωή οδηγώντας σας σε μια καλύτερη ζωή!

Δείτε παρακάτω γιατί το Pilates αποτελεί την πιο χρήσιμη μέθοδο εκγύμνασης και ιδιαιτέρως στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Τι είναι το Pilates

Το Pilates – γνωστό και ως “Contrology” – είναι ένα σύστημα ασκήσεων που αναπτύχθηκε από τον Joseph H. Pilates στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Joseph H.Pilates αφιερώνοντας όλη του την καρδιά και την ψυχή στο έργο του, έπαιρνε δύναμη βλέποντας το έργο του να αποδίδει καρπούς, πρώτα στον ίδιο και στη συνέχεια σε όλους τους άλλους, κρατώντας τον δυνατό και γερό μέχρι τα 80 του χρόνια.Το Pilates είναι ευρέως διαδεδομένο ως η μέθοδος που εστιάζει στο κέντρο του σώματος, έχει δηλαδή ως επίκεντρό του τον πυρήνα μας. Στην πραγματικότητα όμως, αποτελεί μια μέθοδο εκγύμνασης όλου του σώματος. Σχεδιάστηκε για να ευθυγραμμίζει το σώμα διορθώνοντας τις μυϊκές ανισορροπίες και ενισχύοντας τα μοτίβα κίνησης. Το Pilates λειτουργεί με την αναπνοή μας, στοχεύοντας στους μικρότερους και βαθύτερους σταθεροποιητές μυες μας. Καταφέρνει να υποστηρίζει τις αρθρώσεις μας μέσω των ασκήσεων που προσφέρουν ισορροπία δύναμης, κινητικότητας και ευελιξίας.

Υπάρχουν πάνω από 600 παραλλαγές ασκήσεων που εκτελούνται είτε με εξειδικευμένο εξοπλισμό είτε απλά με το βάρος του σώματός μας και ένα στρωματάκι. Το Pilates είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη μέθοδος με οφέλη τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους αθλητές και ασκούμενους, καθώς και για άτομα σε κάθε φάση της ζωής τους, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τις ικανότητές τους.

Οφέλη του Pilates σε μεγαλύτερες ηλικίες

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως τα οφέλη του Pilates είναι πολλά και μάλιστα και σε άτομα διαφορετικής ηλικίας και σε διάφορα στάδια της ζωής τους. Έχει αποδειχθεί πως όσοι εξασκούν τη μέθοδο, αυτή τους αποδίδει μια καλή ποιότητα ζωής.

Φυσικά πάντα θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε μορφή άσκησης ενώ αν αντιμετωπίζουμε κάποιο συγκεκριμένος πρόβλημα υγείας είναι προτιμότερο, πριν ενταχθούμε σε κάποιο τμήμα , να δουλέψουμε με προσωπικά μαθήματα (personal) με κάποιο εξειδικευμένο εκπαιδευτή. Η πρόοδος που θα διαπιστώσετε από την μέθοδο του Pilates ξεπερνά τις προσδοκίες του ανθρώπου και είναι πραγματικά αξιοζήλευτη απο άλλες μεθόδους.ηλικιωμενη κανει πιλατες

Ποια τα οφέλη του 

  1. Μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα

Μελέτες έχουν δείξει ότι το Pilates μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα, ειδικά στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Γιατί είναι σημαντική η βελτίωση της οστικής πυκνότητας; Η χαμηλή οστική πυκνότητα σημαίνει ότι τα οστά μας μπορεί να σπάσουν πιο εύκολα, ακόμα και όταν εκτελούμε καθημερινές δραστηριότητες, όταν στεκόμαστε ή περπατάμε. Η διατήρηση της οστικής πυκνότητας καθώς μεγαλώνουμε είναι σημαντική για την αντιμετώπιση της εμφάνισης οστεοπενίας και οστεοπόρωσης.

  1. Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ανθρώπους να παραπονιούνται για μείωση του ύψους τους μεγαλώνοντας ή ότι έχουν την τάση να σκύβουν μπροστά; Η κακή ευθυγράμμιση και η κακή στάση του σώματος μπορούν να αποδοθούν τόσο στην απώλεια οστικής πυκνότητας όσο και στις κακές συνήθειες.

Αυτά είναι που προκαλούν συμπίεση των οργάνων και των αρθρώσεων ενώ δημιουργούν σφίξιμο στους μύες και ανισορροπία, πράγματα που οδηγούν σε πόνο. Το Pilates επικεντρώνεται στην ευθυγράμμιση και εξισορρόπηση του σώματός με έμφαση στη δημιουργία καλής κινητικότητας των αρθρώσεων. Ο συνδυασμός δύναμης και ελαστικότητας στους μυς που προσφέρει η μέθοδος, μαζί με μια βαθύτερη επίγνωση της ευθυγράμμισης, συχνά οδηγεί σε καλύτερη στάση του σώματος.

  1. Βελτιώνει την ισορροπία και το βάδισμα

Η ισορροπία και ο συντονισμός είναι ζωτικής σημασίας για καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα. Η απώλεια δύναμης και κινητικότητας, μαζί με την κακή στάση του σώματος, μπορεί να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση που ξεκινά με απροθυμία του ατόμου να κινηθεί και συχνά εξελίσσεται σε φόβο πτώσης.

Επιπλέον, οι άνθρωποι συχνά βιώνουν αλλαγές στα μοτίβα βάδισης καθώς γερνούν. Πολλοί χάνουν την κινητικότητα του αστραγάλου και στη συνέχεια έχουν πρησμένα και δύσκαμπτα πόδια που είτε αρχίζουν να τα σέρνουν είτε να μπερδεύουν το βήμα τους. Το Pilates βελτιώνει την ισορροπία και το βάδισμα μέσω ειδικής προπόνησης ισορροπίας και ενδυνάμωσης του κορμού, των γοφών, των ποδιών και των αστραγάλων.πιλατες pilates στην 3η ηλικια

  1. Βελτιώνει την κινητικότητα

Κινητικότητα είναι η ισορροπία δύναμης και ευελιξίας που επιτρέπει ένα πλήρες και ελεγχόμενο εύρος κίνησης. Η δύναμη από μόνη της μπορεί να αφήσει σφιχτούς, άκαμπτους και επιρρεπείς σε τραυματισμούς μύες. Η ευελιξία από μόνη της μπορεί να αφήσει το σώμα χωρίς υποστήριξη, αδύναμο και επίσης επιρρεπές σε τραυματισμούς.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ομαλές μεταβάσεις από άσκηση σε άσκηση και οι προσεκτικές ελεγχόμενες κινήσεις του Pilates είναι μια ιδανική φόρμουλα για την οικοδόμηση δύναμης και υποστήριξης, βελτιώνοντας το εύρος κίνησης στις αρθρώσεις. Αυτό επιτρέπει την ευκολία κίνησης σε καθημερινές δραστηριότητες κάνοντας το σώμα πιο λειτουργικό.

  1. Μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση

Το Pilates είναι μια ενσυνείδητη πρακτική που βασίζεται στην αρχή της αναπνοής σε συνδυασμό με την κίνηση. Η ικανότητα εστίασης στην αναπνοή μας και η συνειδητές κινήσεις που βγαίνουν εκ των έσω μας χτίζουν την αυτογνωσία και ηρεμούν το νευρικό σύστημα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το Pilates ενισχύει τη διάθεσή μας, μειώνοντας το άγχος και την κατάθλιψη. Και μια μελέτη μάλιστα, σημείωσε ότι το Pilates – περισσότερο από τις άλλες μορφές άσκησης που συμπεριλαμβάνονταν στην έρευνα – προσέφερε ψυχοκοινωνικά οφέλη σε ηλικιωμένους.

6.Βελτιώνει τη μνήμη και τη γνωστική σκέψη

Το να κατηγορείς την ηλικία για απώλεια μνήμης και λήθη ανήκει στο παρελθόν. Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση, όπως το Pilates βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη νέων νευρώνων που είναι υπεύθυνοι για τη σκέψη, τη μνήμη και τη μάθηση.

7.Μειώνει τους πόνους στην πλάτη

Το Pilates είναι γνωστό ότι στοχεύει τον πυρήνα, ο οποίος περιλαμβάνει τους μύες της πλάτης, του ισχίου, του εσωτερικού των μηρών και του πυελικού εδάφους. Λειτουργεί ως ένα ελαστικό στήριγμα που φιλοξενεί, σηκώνει και στηρίζει τα όργανα και τη σπονδυλική στήλη.

Όταν ο πυρήνας μας είναι δυνατός, η πλάτη μας στηρίζεται καλύτερα. Σε πολυάριθμες μελέτες, οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντική βελτίωση στον χρόνιο πόνο στη μέση με την εξάσκηση της μεθόδου Pilates, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα μετά από μόλις 3 μήνες.

8.Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Μελέτες έχουν δείξει ότι το Pilates βοηθά στο ανοσοποιητικό, ειδικά στους ηλικιωμένους. Μια μελέτη που περιλάμβανε άνδρες άνω των 65 ετών διαπίστωσε σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το Pilates βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και την καλή λειτουργία της λεμφικής ροής, τα οποία ενισχύουν την ικανότητα του σώματός μας να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα και να οξυγονώνεται αποτελεσματικά.

9.Προλαμβάνει τους τραυματισμούς

Το Pilates προετοιμάζει το σώμα μας για όλες τις καθημερινές δραστηριότητες μας που συνήθως απαιτούν δύναμη και κινητικότητα. Στο Pilates, δίνεται σημαντική προσοχή στην υποστήριξη των αρθρώσεων και στη σταθερότητα πράγμα που σημαίνει πως έχοντας πιο σταθερές  αρθρώσεις σε κάνει λιγότερο επιρρεπή σε τραυματισμούς. Η αυτογνωσία και η βαθύτερη σύνδεση με το σώμα μας ενισχύουν επίσης την ιδιοδεκτικότητα, βοηθώντας μας να είμαστε πιο προσεκτικοί στις απαιτητικές κινήσεις της καθημερινότητας και στον τρόπο εκτέλεσής τους.

Συμπέρασμα

Το Pilates είναι ένα πρόγραμμα άσκησης για ολόκληρο το σώμα που έχει σχεδιαστεί για να το ευθυγραμμίζει, να διορθώνει τις μυϊκές ανισορροπίες, να βελτιώνει τα μοτίβα κίνησης και να δημιουργεί μια ισορροπία δύναμης και κινητικότητας. Ταυτόχρονα, ενισχύει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει τη διάθεση και προλαμβάνει τραυματισμούς. Αρά μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκγύμνασης απαραίτητο για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Χριστίνα Βασιλειάδου

Βασιλειάδου Χριστίνα, Γυμνάστρια – Χαλκίδα

Πηγή: Fitness Motivation Hellas 


Πηγή
Author: Κατερίνα Ματέρη

The post Pilates και 3η ηλικία: Ποια είναι τα τεράστια οφέλη appeared first on Aftodioikisi Online.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

Εστίαση. Πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Next Article

74η Εθελοντική Αιμοδοσία Δήμου Παλαιού Φαλήρου – Δήμος Παλαιού Φαλήρου

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου διοργανώνει την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021,…