Ποιες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024 κρίνει απαραίτητες ο ΑΔΜΗΕ

Share:

Καθώς έχουμε διανύσει ήδη το Α΄Εξάμηνο του 2021 και με την απολιγνιτοποίηση να είναι όλο και πιο κοντά ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην μελέτη επάρκειας συστήματος μέσω του νέου προκαταρκτικού δεκαετούς πλάνου ανάπτυξης 2022-2031.  Ο Διαχειριστής προχώρησε στην αξιολόγηση των υπό κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024 και δήλωσε ποιες θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια.

Πρωταγωνιστής στην παραγωγή και εδώ είναι το φυσικό αέριο, καθώς κρίνεται το πλέον απαραίτητο καύσιμο για την ενεργειακή μετάβαση σε μία πιο πράσινη οικονομία. Φυσικά ξεχωρίζουν τα έργα των Big 5 καθώς και η λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ.

Πτολεμαΐδα 5

Το εν λόγω έργο της ΔΕΗ αποτελεί το μεγαλύτερο εν εξελίξει έργο της δημόσιας επιχείρησης με την επένδυση να ανέρχεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής, αλλά ήδη συζητείται η εύρεση εναλλακτικού καυσίμου καθώς από το 2028 αναμένεται να σταματήσει η καύση λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η απόφαση αυτή έχει ωθήσει τη ΔΕΗ να επεξεργαστεί τη λύση της χρήσης του φυσικού αερίου. Μάλιστα, όπως έχετε διαβάσει ήδη στο ypodomes.com, η λήψη της σχετικής απόφασης αναμένεται περί τα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2022 με τη ΔΕΗ να τηρεί το αρχικό της χρονοδιάγραμμα, ενώ μέχρι το 2025 θα έχουμε καταλήξει στη χρήση του καυσίμου-γέφυρα, το οποίο θα μας φέρει ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην απολιγνιτοποίηση.

Κατά την περίοδο της χρήσης του λιγνίτη εκτιμάται πως η μονάδα θα παράγει 660 MW ισχύος, ενώ με την είσοδο του φυσικού αερίου η παραγωγή θα μπορεί να αυξηθεί στα 1000 MW εντός μισής ώρας.

Η μονάδα της Mytilineos

Η επόμενη νευραλγική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής είναι αυτή της Mytilineos. Πρόκειται για την υπό κατασκευή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας με ορίζοντα ολοκλήρωσης και θέσης σε λειτουργία το τελευταίο τρίμηνο του 2021. 

Η εν λόγω μονάδα, η οποία κατασκευάζεται σε συνεργασία με την General Electric, εκτιμάται πως θα μπορεί να παράξει 826 MW καθαρής ενέργειας καλύπτοντας το 10% των ενεργειακών καθημερινών αναγκών της Ελλάδας, 

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα ύψους 300 εκατ. Ευρώ, η οποία θα χρησιμοποιεί καύσιμο φυσικό αέριο. Κατά τη λειτουργία της θα αγγίζει το 63% της θερμικής απόδοσης, ενώ εκτιμάται πως θα καλύπτει το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

Ταυτόχρονα η συνολική παραγωγή εκ μέρους του Ομίλου θα ανέλθει στα 1,7 GW με το ποσοστό κάλυψης των καθημερινών εθνικών ενεργειακών αναγκών να υπολογίζεται στο 20%.

Στη “μάχη” της ηλεκτροπαραγωγής και η ΤΕΝΕΡΓ

Το επόμενο σημαντικό έργο στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, προέρχεται από τον έτερο εκ των Big 5, η οποία δεν είναι άλλη από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Η εισηγμένη δρομολογεί με τη σειρά της την κατασκευή μίας μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Κομοτηνή.

Η εκτιμώμενη παραγόμενη ενέργεια θα ανέρχεται στα 665 MW, αν και πρόσφατα η ΤΕΝΕΡΓ με αίτημα της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κάνει “raise” της συνολικής ισχύος στα 876 ΜW ξεπερνώντας αυτή της Mytilineos.

Πρόκειται για ένα ακόμα έργο που θα συμβάλει στην ταχύτερη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας, καθώς και εδώ το συνολικό ποσοστό της εθνικής καθημερινής παραγόμενης ενέργειας θα ξεπερνά το 10%.

Το ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Να υπενθυμίσουμε πως η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαθέτει ήδη δύο εν λειτουργία μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο (ΗΡΩΝ 1 και 2) στη Βοιωτία, οι οποίες ανέρχονται στα 147 και 435 MW αντίστοιχα.

H μονάδα στη Χάλκη

Ένα ακόμα έργο η ισχύς του οποίου ανέρχεται στα 660 MW είναι η μονάδα που θα κατασκευάσει η Volton στη Χάλκη. Πρόκειται για τη μονάδα του Ομίλου Καράτζη, η οποία βρέθηκε στα χέρια της Volton ύστερα από την πλήρη εξαγορά μετοχών της ΚΕΝ από την πρώτη.

Το έργο, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, θα κατασκευαστεί στη Λάρισα και πιο συγκεκριμένα στη Χάλκη του Δήμου Κιλελέρ. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 350 εκατομμύρια ευρώ και η έναρξη λειτουργίας αναμένεται έως το 2024, ενώ η άδεια του έργου ανέρχεται στα 35 χρόνια.

Όμιλος Κοπελούζου και Βόρεια Μακεδονία ενώνουν τις δυνάμεις του

Ένα έργο που συνδυάζεται με το FSRU είναι η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του Ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για μία ακόμα σημαντική ενεργειακή υποδομή, που θα υλοποιηθεί από τη DAMCO  ENERGY,  η οποία και είναι θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου, σε συνεργασία με την κρατική εταιρία της Βόρεια Μακεδονίας που συμμετέχει κατά 25% στο έργο. Να υπενθυμίσουμε, επίσης, πως υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και από άλλα γειτονικά βαλκανικά κράτη και ο Όμιλος βρίσκεται σε σχετικό διάλογο.

Η ισχύς της νέας μονάδας υπολογίζεται στα 662 MW με δυνατότητα αύξησης στα 850 MW και επιδιώκεται η σύνδεσή της με το FSRU Αλεξανδρούπολης, στο οποίο συμμετέχει ο Όμιλος. Το έργο βρίσκεται σε προχωρημένο αδειοδοτικό στάδιο, καθώς αναμένεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας και η εκκίνηση των εργασιών.

Ταυτόχρονα ο Όμιλος βρίσκεται πολύ κοντά στην επιλογή του technology provider, ενώ το χρονοδιάγραμμα του έργου τηρείται και υπολογίζεται πως έως το 2023 θα έχει ολοκληρωθεί.

Το άρθρο Ποιες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024 κρίνει απαραίτητες ο ΑΔΜΗΕ εμφανίστηκε πρώτα στο Ypodomes.com.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

Προς υπογραφές το “αιώνιο” έργο σύνδεσης του ΟΛΘ με ΠΑΘΕ και Εγνατία

Next Article

Αγοραστός: “Οι πόλεις της Θεσσαλίας αλλάζουν όψη και συγχρονίζονται με την εποχή”

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
Αλλάζουν όψη οι πόλεις της Θεσσαλίας με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα…