Πως επηρεάζεται η δημοπράτηση της μονάδας στο Γραμματικό από την προσφυγή στην ΑΕΠΠ

Share:

Στον “πάγο” μπαίνει προσωρινά ένα από τα μεγαλύτερα υπο δημοπράτηση έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα και την Αττική. Πρόκειται για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί στο Γραμματικό με τη σχετική προκήρυξη να έχει βγει στον αέρα από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα η είδηση για τις προσφυγές στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), έφερε στο προσκήνιο τη μετάθεση της ημερομηνίας της υποβολής και την αποσφράγισης των σχετικών προσφορών. Ήδη έχει γίνει τροποποίηση της ημερομηνίας υποβολής για τις 28 Ιουνίου από τις 14 του ίδιου μήνα που προοριζόταν αρχικά, ενώ η αποσφράγιση των προσφορών για την ανάδειξη του μειοδότη μετακινείται από τις 18 Ιουνίου στις 2 Ιουλίου.

Οι εταιρίες που έκαναν την προσφυγή και η πορεία του διαγωνισμού

Σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στο θέμα οι προσφυγές έχουν γίνει από δύο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, οι οποίες είναι οι ΑΚΤΩΡ και  Archirodon που έχουν κάνει προσφυγή στην ΑΕΠΠ κινούμενες κατά των όρων της διακήρυξης του διαγωνισμού.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως η αναθέτουσα αρχή του έργου, δηλαδή ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής, είναι αισιόδοξος για την πορεία του διαγωνισμού, καθώς η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο και έχει προσφύγει για την ακύρωση και την αναστολή των παραπάνω προσφυγών, αναμένεται να εκδοθεί από μέρα σε μέρα. Έτσι η 28η Ιουνίου θεωρείται μία εφικτή ημερομηνία για την παραλαβή των προσφορών για το μεγάλο έργο, το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει την αφρόκρεμα του κατασκευαστικού κλάδου.

Εν ολίγοις πρόκειται για μία μικρή παρένθεση στη σχετική δημοπράτηση και το χρονοδιάγραμμα του έργου θα αποκλίνει ελάχιστα από τον αρχικό σχεδιασμό. Εφόσον οι φάκελοι ανοίξουν στις αρχές του επόμενου μήνα και δεν υπάρξουν άλλοι δικαστικοί “διαξιφισμοί” μεταξύ των ενδιαφερομένων σχημάτων ή και των τοπικών φορέων στο ΣτΕ ή στην ΑΕΠΠ, τότε είναι πολύ πιθανόν να έχουμε την ανάδειξη του αναδόχου έως τα τέλη του 2021.

Έτσι θα βρισκόμαστε πιο κοντά στο στόχο για μία πιο πράσινη Αττική, καθώς και στην επίτευξη του στόχου του ΥΠΕΝ για τη δημοπράτηση 17 ΜΕΑ εντός του έτους, όπως αυτή έχει τεθεί από τον Αύγουστο του 2020 μέσω του Εθνικού Σχεδίου για τη Διαχείριση Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ). Να υπενθυμίσουμε, επίσης, πως μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για 2 ακόμα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, τα οποία είναι οι μονάδες επεξεργασίας στο Σχιστό και τη Φυλή.

Διάρκεια κατασκευής, χρηματοδότηση και κόστος

Το έργο αφορά στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό με αναθέτουσα αρχή τον ΕΣΔΝΑ. Το συνολικό κόστος της επένδυσης, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω του εργαλείου των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), εκτιμάται στα 86,78 εκατ. ευρώ σε ποσό με ΦΠΑ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 69,5 εκατ. ευρώ).

Το έργο αναμένεται να διαρκέσει 96 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Επιπλέον, ο ΕΣΔΝΑ διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς επέκτασης της ισχύος της σύμβασης κατά 6 επιπλέον χρόνια με το κόστος αυτής να καλύπτεται πλήρως από ίδια κεφάλαια. Σε αυτή την περίπτωση την εκτιμώμενη τιμή του έργου θα ανέρχεται στα 138,8 εκατ. Ευρώ σε ποσό με ΦΠΑ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 112 εκατ. ευρώ).

Να υπενθυμίσουμε πως το έργο χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Πλάνου «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ).

Τα χαρακτηριστικά της μονάδας απορριμμάτων

Υπολογίζεται πως μέσω της μονάδας στο Γραμματικό θα επεξεργάζονται κατ’έτος 60000 τόνοι σύμμεικτων απορριμμάτων. Επιπλέον, θα κατασκευαστεί και μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος, δυναμικότητας 20.000 τόννων ετησίως.

Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τις ακόλουθες μονάδες:

Η μονάδα επεξεργασίας των Α.Σ.Α. θα διαθέτει κατ’ ελάχιστον:

— μονάδα υποδοχής,

— μονάδα μηχανικής επεξεργασίας,

— μονάδα βιολογικής επεξεργασίας (βιοξήρανση),

— μονάδα μηχανικής μετεπεξεργασίας (ραφιναρία),

— μονάδα τεμαχισμού και δεματοποίησης δευτερογενούς στερεού καυσίμου.

Αντίστοιχα, η μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων θα διαθέτει κατ’ ελάχιστον:

— μονάδα υποδοχής,

— μονάδα μηχανικής προεπεξεργασίας,

— μονάδα κομποστοποίησης,

— μονάδα ωρίμασης,

— μονάδα ραφιναρίας – τυποποίησης κομπόστ,

— χώρο προσωρινής αποθήκευσης του τελικού προϊόντος.

Επίσης, η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση τής μελέτης εφαρμογής και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες.

Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η κανονική λειτουργία της υποδομής, για έξι (6) έτη.

Στο πλαίσιο της περιόδου κανονικής λειτουργιάς του έργου, προβλέπεται Ανεξάρτητος Εξειδικευμένος Σύμβουλος Παρακολούθησης Υπηρεσιών Λειτουργιάς (Α.Ε.Σ.Π.Υ.Λ.), που διορίζεται από κοινού από τα συμβαλλόμενα μέρη, με αντικείμενο την παρακολούθηση τής λειτουργίας του έργου και ειδικότερα, των αποτελεσμάτων κυρίων δεικτών απόδοσης λειτουργίας του έργου (ανάκτηση ανακυκλώσιμων, εκτροπή Β.Α.Α., υπολειμματικότητα), την παρακολούθηση των τεχνικών απαιτήσεων που απορρέουν από την απόφασή ένταξης τού έργου στο Ε.Σ.Π.Α. 2014 – 2020 και την παροχή τεχνικών συμβουλών σε θέματα που αφορούν στα αποτελέσματα των κυρίων δεικτών απόδοσης λειτουργίας. Οι αναλυτικότερες απαιτήσεις περιλαμβάνονται στην Ειδική Συγγραφή Υποχρεώσεων.

Το άρθρο Πως επηρεάζεται η δημοπράτηση της μονάδας στο Γραμματικό από την προσφυγή στην ΑΕΠΠ εμφανίστηκε πρώτα στο Ypodomes.com.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

Στήριξη μικρομεσαίων κατασκευαστικών από την Κομισιόν με 30 εκατ. ευρώ

Next Article

Πραγματοποιήθηκε η 2η Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
Τη 2η συνεδρίασή του για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο πραγματοποίησε με…