Σημεία παρέμβασης Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο 9ο Regional Growth Conference (Πάτρα, 04.06.2021)

Share:
Το μήνυμα ότι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ξεκινά σήμερα το ταξίδι της ανά την Ελλάδα, για να έρθει κοντά σε όλους τους Έλληνες πολίτες, έστειλε από την Πάτρα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με παρέμβασή του στο 9o Regional Growth Conference. Και πρόσθεσε ότι είναι μια στιγμή που δεν πρέπει να μιλήσουν οι Βρυξέλλες, αλλά η περιφέρεια της Ευρώπης και οι πολίτες της.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε στην παρέμβασή του τον καίριο ρόλο της Μεσογείου, που αποτελεί τον χώρο στον οποίο βασίζεται η ασφάλεια, η σταθερότητα, η οικονομική, διαπολιτισμική και διαθρησκευτική συνεργασία των λαών της, ενώ είναι και  η πηγή της ιστορίας της ίδιας της Ευρώπης.
Για τον λόγο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να επενδύσει στη μεσογειακή γειτονιά της, στην οποία καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις ασφάλειας, αλλά και την τεράστια πρόκληση του μεταναστευτικού, που διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, συμπλήρωσε, η Ευρώπη πρέπει να εκμεταλλευτεί τον μεγάλο νέο πληθυσμό των μεσογειακών χωρών της που θέλει να είναι παραγωγικός, κάνοντας έτσι την ευρωπαϊκή οικονομία μια πραγματικά παγκόσμια οικονομία.
Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα η Αθήνα θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο των Υπουργών των Μεσογειακών χωρών της Ευρώπης (Med7), προετοιμάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών, που θα γίνει στα Χανιά το Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε ότι η Ελλάδα έχει συμπεριλάβει στα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας ένα νέο θέμα, αυτό της ευρωπαϊκής συνεργασίας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου, που κινδυνεύει. Γιατί, όπως δήλωσε, η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που μας ενώνει, αλλά αν δεν πάρουμε πρωτοβουλίες για να σώσουμε και να αναπτύξουμε το θαλάσσιο περιβάλλον της, τότε δε θα προσφέρει ούτε στον τουρισμό ούτε στην αλιεία ούτε στις ασφαλείς κι ευχάριστες θαλάσσιες μετακινήσεις.
Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, η κα. Ρόδη Κράτσα, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων (μέσω τηλεδιάσκεψης) και ο κ. Nasser Kamel, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι πριν την παρέμβασή του στο Regional Growth Forum o κ. Βαρβιτσιώτης είχε διμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο κ. Nasser Kamel, ενόψει και της επικείμενης Συνόδου της Ευρωμεσογειακής Ομάδας των Med7 στην Αθήνα.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά και τους καθηγητές Β.Παπαευαγγέλου και Γκ. Μαγιορκίνη

Next Article

Σαφές μήνυμα στήριξης των ΗΠΑ στην Ελλάδα (video)

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
Σαφές μήνυμα στήριξης στην Αθήνα έρχεται από την Ουάσιγκτον λίγες…