Στην Ελλάδα οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μέρφι & Όσοφ – Συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό (video)

Share:

Την πεποίθησή του ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ενισχύονται σε όλα τα επίπεδα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Αμερικανούς γερουσιαστές Κρις Μέρφι και Τζον Όσοφ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν.

Ακόμα μια ευκαιρία ανάδειξης της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και επιβεβαίωσης των άριστων σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτέλεσε η επίσκεψη των Αμερικανών γερουσιαστών Μέρφι και Όσοφ στην Αθήνα.

«Πιστεύω πως αυτή η σχέση γίνεται όλο και πιο δυνατή σε όλα τα μέτωπα: στην ασφάλεια, την άμυνα, τη γεωπολιτική, την ενέργεια, την οικονομία. Προσβλέπω στη συζήτησή μας για το πώς θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας» δήλωσε ο Κυριάκος Μηταοτάκης.

Οι τρεις άνδρες συζήτησαν για τις δυνατότητες εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων στην αμυντική συνεργασία, τις επενδύσεις, τις στρατηγικές υποδομές, την ενέργεια, αλλά και το περιβάλλον.

Όπως δήλωσε ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι: «Ήρθαμε στην Αθήνα από τον Κόλπο της Σούδας, όπου περάσαμε μέρος της χθεσινής ημέρας και είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε από κοντά την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τη συζήτησή μας, ως προς τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αλλά και το πώς θα ενισχυθεί περαιτέρω η οικονομική μας σχέση».

«Έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα να βρίσκομαι εδώ. O παππούς μου πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης με το Εκστρατευτικό Σώμα των Αυστραλών και Νεοζηλανδών (ANZAC), ήταν αιχμάλωτος πολέμου, στη συνέχεια πολέμησε με την ελληνική αντίσταση και αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα ως διπλωμάτης της Αυστραλίας. Η μητέρα μου λοιπόν πήγε στο γυμνάσιο και μεγάλωσε στην Αθήνα» τόνισε από την πλευρά του ο Τζον Όσοφ/

Νωρίτερα οι κύριοι Μέρφι και Όσοφ συναντήθηκαν με τον Νίκο Δένδια, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται αφενός στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, αφετέρου στην καίριας σημασίας επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών.

«Είμαστε πολύ κοντά να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, την οποία και αναμένω ότι θα υπογράψω κατά τη διάρκεια της επερχόμενης επίσκεψής μου στην Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Οι δύο γερουσιαστές θα συνομιλήσουν και με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί τη Λίβυα ομόλογό του.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

www.ertnews.grΔιαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2021

Next Article

Γουινέα: Συνάντηση με κυβερνητικούς αξιωματούχους ζητούν οι πραξικοπηματίες

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
Εκπρόσωπος του στρατού είπε πως η μη συμμετοχή στη συνάντηση,…