Ζωντανεύει το ιστορικό διατηρητέο κτίριο της Ζωής Σούτσου στη Φιλελλήνων

Share:

Ζωντανεύει και πάλι το διατηρητέο κτίριο της οδού Φιλελλήνων καθώς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανέλαβε την αποκατάσταση του ιστορικού κτίσματος. Η Γενική Γραμματεία Υποδομών με απόφαση της προχώρησε σε διαγωνισμό μελέτης για την αναβάθμιση του κτιρίου στην οποία συμμετέχουν συνολικά τέσσερα σχήματα. Πλέον αναμένεται η ανακήρυξη του μειοδότη και η σύμβαση που θα δώσει σάρκα και οστά στο πλάνο της υλοποίησης αυτής της παρέμβασης σε ένα κτίριο που βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας, μια ανάσα από το Σύνταγμα.

Ο ανάδοχος μελετητής θα αναλάβει την αποκατάσταση και ανάδειξη του διατηρητέου κτηρίου, την αναβάθμιση του προσκτίσματος και του περιβάλλοντα χώρου, καθώς και την επανάχρησή του προκειμένου να στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΕΕ. Επίσης θα μελετηθεί η αποκατάσταση όλων των υφιστάμενων αρχιτεκτονικών και οικοδομικών στοιχείων με σκοπό την επαναφορά στην αρχική τους μορφή για την ανάδειξη του κτιρίου.

Το ιστορικό κτίριο, που κληροδότησε η Ζωή Σούτσου στο Ελληνικό Δημόσιο το 1938, έχει εμβαδόν 1.133 τ.μ., διαθέτοντας πρόκτισμα, μία ισόγεια πλακοσκεπή κατασκευή εμβαδού 94 τ.μ. Το κτίριο εκμίσθωσε για 50 χρόνια το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Για να προχωρήσει στη διαδικασία αποκατάστασης το ΟΕΕ προέβη σε προγραμματική σύμβαση με τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών.

Μετά την ολοκλήρωση των μελετών που έχουν, ο διαγωνισμός που θα πραγματοποιηθεί μέσω του υπουργείου ΥΠΟΜΕ θα υλοποιηθεί με δαπάνες του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Το ιστορικό ενός κτιρίου-κοσμήματος για την Αθήνα

Πριν από περίπου δύο μήνες σε έγγραφο του ΟΕΕ, απάντησης σε ερώτηση για το συγκεκριμένο κτίριο, γίνεται εκτενής αναφορά στο ιστορικό, το παρόν και το μέλλον του κτιρίου.

Όπως αναφέρεται το τριώροφο νεοκλασικό κτίριο στη συμβολή των οδών Ξενοφώντος και Φιλελλήνων 9 στη πλατεία Συντάγματος είναι ιδιοκτησίας του Κληροδοτήματος Ζωής χήρας Αλεξάνδρου Σούτσου.

Το κτίριο δώρισε η Ζωή χήρα Αλεξάνδρου Σούτσου με την από 17-4-1938 ιδιόγραφη διαθήκη της στο Ελληνικό Δημόσιο (άμεση διαχείριση του Υπ. Οικονομικών σύμφωνα με το Β. Διάταγμα 1023/6-12-1966), «διά έργον επιμορφωτικό και χρήσιμο» (χορήγηση ετήσιων υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές).

To ακίνητο αποτελείται από υπόγειο, υπερυψωμένο ισόγειο, ά και β΄ ορόφου συνολικής επιφάνειας 1.113,13μ2. Στον ακάλυπτο υπάρχει ισόγειο κτίριο επιφανείας 68,67μ2 παρακολούθημα του κτιρίου που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του τότε ιπποστασίου.

Η συνολική επιφάνεια του κυρίως κτιρίου και του παρακολουθήματος είναι 1.181,80μ2. Από στοιχεία πού βρέθηκαν χρονολογείται ότι κτίστηκε περί το 1850, αποτελεί το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του Κληροδοτήματος και έχει χαρακτηριστεί από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (νυν ΥΠΕΚΑ) ως διατηρητέο με την αριθμ. 54705/1898/12-4-1991
Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 241Δ/8-5-1991.

Α1. Ιστορικό αξιοποιήσεων του ακινήτου (προγενέστερες μισθώσεις)

Αρχικά, το ακίνητο, είχε εκμισθωθεί από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας κατά τη χρονική περίοδο 1975 μέχρι 1994. Στην συνέχεια μισθώθηκε από το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με το μισθωτήριο 43/ 5-11-1996 ενώ στη συνέχεια ανανεώθηκε η εν λόγω μίσθωση με το από 8-7-1998 μισθωτήριο συμβόλαιο μέχρι της 12-09-2009.

Από το Σεπτέμβριο του 2009 και μετά την απορρόφηση του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και ενώ συνεχιζόταν η μίσθωση εξωσυμβατικά με την καταβολή από το Υπουργείο Αιγαίου του σχετικού ενοικίου, φιλοξενήθηκε άτυπα στο κτίριο η νεοσύστατη τότε Δημόσια Υπηρεσία της Αντιπροεδρίας της Κυβερνήσεως μέχρι το Φεβρουάριο του 2010.
Το ακίνητο έκτοτε παρέμενε κενό, εγκαταλελειμμένο , παραμελημένο και παραβιασμένο μέχρι τη μίσθωση του κτηρίου από το ΟΕΕ .

Β. Μίσθωση κτιρίου από ΟΕΕ

Σύμφωνα με την από 20/9/2016 υπογραφείσα σύμβαση μεταξύ του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, το Κληροδότημα Ζωής Σούτσου – Υπουργείο Οικονομικών εκμίσθωσε στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ) το ακίνητο στη συμβολή των οδών Ξενοφώντος και Φιλελλήνων 9, στην πλατεία Συντάγματος,
για πενήντα έτη.

Σύμφωνα με έκθεση πιστοποιημένης εκτιμήτριας, το υφιστάμενο ακίνητο έχει υποστεί σημαντικές φθορές λόγω: της παλαιότητας, της εγκατάλειψης του, καθώς παραμένει κενό από το 2010, της ρύπανσης και της υγρασίας, της γήρανσης των υλικών του, της αλλαγής της χρήσης του από κατοικία σε γραφεία με πολλαπλές επεμβάσεις και της κακής συντήρησης από του προηγούμενους μισθωτές του.

Το γλυπτικό έργο του Α. Φασιανού «τα πουλιά του Αιγαίου» το οποίο κοσμούσε τον εξωτερικό χώρο του κτηρίου, λόγω της σημαντικής τους αξίας και του κινδύνου κλοπής του, η Υπηρεσία μας τα αφαίρεσε από τον εξωτερικό τοίχο και τα φυλάσσει στο κτήριο που στεγάζεται η Κεντρική του Υπηρεσία, επί της Μητροπόλεως 12-14,στο Σύνταγμα.

Το άρθρο Ζωντανεύει το ιστορικό διατηρητέο κτίριο της Ζωής Σούτσου στη Φιλελλήνων εμφανίστηκε πρώτα στο Ypodomes.com.Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

Προωθείται ολική αναβάθμιση του οδοφωτισμού της Λιβαδειάς

Next Article

ΟΑΕΔ: Μέχρι πότε οι αιτήσεις για 5.000 ανέργους

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Recommended
Σε πλήρη εξέλιξη η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση…